Sector: advisering 

 

Vraag het de CFO: Hans van Slooten, Randstad Groep Nederland

 

“De volatiliteit van de business, de snelheid van handelen en het operationele vind ik het mooie aan mijn beroep” 

In de rubriek Vraag het de CFO stellen twee registercontrollers vragen aan een CFO, in dit geval Hans van Slooten, CFO van Randstad Groep Nederland. Een gesprek over volatiliteit, vaste en flexibele banen, en de balans tussen corporate strategy en lokaal ondernemerschap. 

Lees meer


Sebastiaan van Welie_374

“Het weer kan zo omslaan”, zei Van Slooten in een interview in 2018. Nooit gedacht dat de coronacrisis om de hoek zou staan. "Dat bewijst wel weer dat je als CFO op alle scenario’s voorbereid moet zijn en dat voorzichtigheid verstandig is", zegt Van Slooten vier jaar later. “Om het in perspectief te plaatsen: de coronacrisis heeft een enorme negatieve invloed op ons bedrijf gehad, maar vlak daarvoor ging de economie ook al minder goed. Dat had een krimp van tien procent bij ons tot gevolg. Als uitzender en detacheerder merken we dat meteen. Een neergang was ook logisch, na acht jaar van economische groei. Door corona ging die neergang sneller, maar krabbelen we ook sneller weer op. Waarbij we sectoren bedienen die profiteren van de crisis zoals ICT, logistiek, online retail en food. Sectoren die er geen last van hebben zijn bijvoorbeeld banken en verzekeraars. Sommige sectoren komen naar mijn mening niet snel meer op hetzelfde niveau van voor de coronacrisis, zoals de zakelijke luchtvaart en bedrijfscatering.”

 

Vragen stellen aan CFO? 
Wil je ook vragen stellen aan een CFO? Meld je dan aan via info@vrc.nl 

Naam: Hans van Slooten

Functie: CFO

Organisatie: Randstad Groep Nederland

Leeftijd: 55

Thuissituatie: Gehuwd, 4 kinderen

Ambitie: Vandaag het net ietsje beter doen dan gisteren

Grootste uitdaging: Elke dag voldoende blijven bewegen in combinatie met een ‘zittende’ baan Ik heb een hekel aan: Mensen die niet kunnen relativeren

5 favoriete dingen: Een rondje golf, fraai weer, lekker eten, goede wijn en alle andere dingen die het leven mooi maken!


Hans van Slooten

Hans van Slooten:

De discussie gaat eigenlijk niet over vast of flex, maar over goed en slecht geregeld werk.”

Naar beneden en naar boven

Inmiddels is het tij van Randstad, dat aan het begin van de crisis geconfronteerd werd met een omzetkrimp van bijna 25 procent, gekeerd. “Het is nu de vraag of we de mensen nog kunnen vinden. We kennen in Nederland nu nog slechts 369.000 werklozen. Dat is heel weinig. Daarnaast is er ook een mismatch tussen vaardigheden en beschikbare beroepen, zoals in de technische hoek. Wij kunnen daar de rol spelen met opleidingen, vandaar onze samenwerking met NCOI.” Het zijn de economische golven die op en neer gaan. “De volatiliteit van de business, de snelheid van handelen en het operationele, vind ik het mooie aan mijn beroep. Zowel naar beneden als naar boven word je in management uitgedaagd. Als voorbeeld: toen de avondklok inging moesten we binnen een dag zorgen dat koeriers een werkgeversverklaring kregen. Hoe regel je dat op honderden plaatsen in het land?” Daarnaast is het de taak van Hans als CFO om de op- en neergang aan te zien komen. “Scenario’s uitwerken en de organisatie afbouwen of opbouwen. Je wilt niet te laat en niet te vroeg zijn met ingrijpen. Dat maakt het uitdagend.”

Stefan Lammerts

Stefan Lammerts 

In de rubriek Vraag het de CFO leggen twee registercontrollers vragen voor aan de CFO.  

 

Als eerste de vragen van Stefan Lammerts, Senior Financial Controller bij YoungCapital.  

 

1. Wat zijn je verwachtingen van de flexmarkt in het licht van de nieuwe Nederlandse regering?

Hans: “Dan ga ik eerst een stapje terug. De commissie Borstlap heeft in 2020 een advies uitgebracht waarbij ze keken naar de positie van vaste banen, uitzendbanen en zelfstandigen. Hun advies is naar de Sociaal-Economische Raad gegaan en hun stuk staat aan de basis van het regeerakkoord. Uitzenden willen ze iets versoberen, zodat je sneller in vaste dienst komt. Dat is ook in de cao voor de uitzendbranche opgenomen. Wat ik jammer vind is dat de regering het zzp-deel in het advies niet integraal overneemt. Terwijl uitzenden gaat over 400.000 mensen en er in Nederland 1,2 miljoen zzp’ers zijn.

2. In 2021 ben jij gestart in een nieuwe rol in het Global Finance Leadership Team. Wat zijn voor jou de uitdagingen in deze nieuwe rol en hoe verschilt dat met je rol als CFO van Randstad Groep Nederland?

Hans: “Die functie is wel iets meer op afstand, verder weg van de vestigingen. Maar ik hoop hier met mijn ervaring als CFO andere landen te kunnen helpen op langere termijn een betere performance te halen. Zeker als startende CFO is het fijn om hulp en een sparringpartner te hebben en dat hoop ik te zijn. Daarnaast speelt digitalisering een grote rol in de wereldwijde Randstad Groep. Jarenlang waren we de optelsom van alle vestingen in landen. Daar zijn we nog steeds, maar daar komt met de komst van LinkedIn, Google en Indeed bij dat we ons ook beter wereldwijd digitaal moeten organiseren. Als laatste speelt de uitdaging om meer te clusteren en niet los veertig landen te hebben. Dat gaat ook over het clusteren van stuurinformatie. Persoonlijk vind ik het ook erg leuk om andere landen en culturen te ontdekken.”

De vragen van Gineke Jager, Business controller bij Randstad Groep Nederland

 

3. Onlangs las ik dat Chris Heutink (lid raad van bestuur Randstad N.V., red.) een dertig jaar oude mentor heeft die hem coacht, meeneemt in marktontwikkelingen en diversiteitsvraagstukken en waarbij hij onder andere checkt of beleidsbeslissingen aankomen. Hoe zorg jij dat je met de (hedendaagse) realiteit verbonden blijft?

Hans: “Ik vind het stoer dat Chris dit doet en erover communiceert. Of ik zelf een coach heb? Nee, dat niet, maar ik vind het idee van Chris niet verkeerd. Ik neem het ter harte. Ik blijf met mijn voeten op de vloer door vaak de vestigingen te bezoeken en de gesprekken aan te gaan met intercedenten. Daar blijf je verbonden mee, ook omdat intercedenten vaak communicatief heel vaardig zijn. Vervelend is wel dat ik dat door corona de laatste tijd minder heb kunnen doen.”

Gineke Jager

Gineke Jager

 

“Zeker als startende CFO is het fijn een sparringpartner te hebben en dat hoop ik te zijn.” 

Hans van Slooten

Hans van Slooten::

“Je bent gek als je in deze markt goede mensen laat lopen.”

Tot slot: welke waarde hecht jij aan de RC-titel?

“Ik vind het echt een heel goede opleiding waar ik tot op de dag van vandaag nog heel veel aan heb. De RC-opleiding is in mijn beleving bedoeld om de kloof te dichten tussen bedrijfseconomie en wat voor een controllers- of CFO-functie gevraagd wordt. Maar na de opleiding kun je niet stil blijven zitten. Denk aan de veranderende spelregels van financiële verslaglegging, rapportagemechanismes waar nu ook duurzaamheid in zit, onder andere CSRD, en het feit dat we dus heel specifiek over duurzaamheid bij Randstad moeten vertellen. Op dat soort punten moeten we volop bij blijven. Maar we hebben als RC’ers nog geen maatschappelijke, wettelijk vastgelegde rol zoals een advocaat of een registeraccountant.”


Naar boven 

Vraag het de CFO

4/13
Loading ...