sector: advisering 

De Toekomst 

“De registercontroller heeft een streepje voor op de arbeidsmarkt"

Ondanks de onzekere economische situatie in Nederland, hoeven registercontrollers niet te vrezen voor hun positie op de arbeidsmarkt. Die conclusie trekt Annemieke Peskens, executive search-specialist bij werving- en selectiebureau Robert Walters. “De positie van de registercontroller is sterker dan ooit.”

Lees meer


Annemieke Peskens

Annemieke Peskens:
“Het salaris is belangrijker geworden. Dat stond voorheen nooit in de top vijf van redenen waarom mensen van baan wilden wisselen."

 

Peskens werkt al meer dan dertien jaar voor Robert Walters, en nog langer in de recruitmentbranche. Sinds februari 2021 is ze directeur van de vestiging in Rotterdam. Welke ontwikkelingen ziet zij in de arbeidsmarkt? Volgens haar mogen we onze ogen er niet voor sluiten; er komt een economische recessie aan. “Veel externe factoren wijzen daarop. De oorlog in Oekraïne, Rusland die de gaskraan dichtdraait en de torenhoge grondstofprijzen. Dat heeft impact op het consumentenvertrouwen. Het is lastig om te voorspellen waar het heengaat en die onzekerheid heeft ook invloed op de arbeidsmarkt. Dat treft ook de registercontroller, maar de impact hoeft niet negatief te zijn.”


De controller blijft belangrijk

Het gaat nog wel even duren voordat de vraag naar personeel terug gaat lopen, voorspelt Peskens. “Op dit moment is het tekort, ook voor financiële functies, zo groot dat er enige tijd nodig is om de balans te herstellen. De schaarste op de arbeidsmarkt in deze vorm is nieuw. Het is daarom lastig te voorspellen wat de uitkomst zal zijn voor de toekomstige arbeidsmarkt. Het aantal vacatures gaat teruglopen is de verwachting. Bedrijven gaan als gevolg van de economische situatie mogelijk reorganiseren en ze kijken kritisch naar de financiële afdeling. Maar die afdeling zelf blijft heel belangrijk. Dat blijkt uit vorige crises. En de financiële functie wordt misschien nog belangrijker. Juist om grip te krijgen op de cijfers en om antwoord te geven op de vraag wat er gebeurt in de wereld en wat dat voor een impact heeft op de organisatie. Hoe moet je daar vervolgens als organisatie op acteren? Voor het beantwoorden van die vragen heb je juist een business controller nodig. Iemand die naast een bestuurder zit, mee kan sturen en tijdig in kan grijpen als dat nodig is. Het is een functie die dus niet snel verdwijnt. Covid en de huidige economische situatie hebben voor veel dynamiek gezorgd. Dit maakte de rol van de business controller nog belangrijker.” 

De juiste persoon binnenhalen is lastig

De vraag naar controllers blijft onverminderd hoog, constateert Peskens. “In het eerste en tweede kwartaal van dit jaar waren er 11.428 vacatures voor business controller en 10.400 vacatures voor financial controller. Dat zijn gigantische aantallen en de vraag stijgt al sinds 2018. En die vraag valt niet zomaar weg. De economie floreerde tot voor kort en organisaties hebben een grote groei doorgemaakt. Hierdoor is ook de vraag naar controllers toegenomen. Het is natuurlijk de vraag wat er gaat gebeuren als de economie stilvalt en organisaties kritisch kijken naar de financiële afdeling of gaan reorganiseren. Deze vraagstukken spelen nu nog niet. Nu zie je dat organisaties vooral nog inzetten op groei en dat zij het lastig vinden om de juiste man of vrouw binnen te halen.”


Vraag naar soft skills

Peskens ziet dat organisaties een aantal wensen hebben als ze op zoek zijn naar een controller. “Natuurlijk is de inhoudelijke component belangrijk. Dat je een goede financiële basis hebt en de bijbehorende analytische vaardigheden. Je ziet ook een specifieke vraag naar soft skills. Hoe goed ben je in het opbouwen van een relatie? Op het moment dat mensen je vertrouwen, geven ze je veel meer informatie. Je bent dan beter in staat om een goed advies te geven of mee te denken. Zodoende word je vaker betrokken bij belangrijke beslissingen in de organisatie.”

 

“Er wordt veel waarde gehecht aan de RC-titel. Zeker door CFO’s.”


Daarnaast ziet Peskens voor de functie van business controller een toenemende vraag naar de RC-opleiding. “Er wordt veel waarde gehecht aan de titel. Zeker door CFO’s. Een registercontroller heeft duidelijk een streepje voor onder werkgevers. De titel wordt gezien als een keurmerk. Je wordt bijna altijd uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek als je de titel van registercontroller draagt.”


Arbeidsmarkt als snoepwinkel voor registercontrollers

Peskens omschrijft de huidige arbeidsmarkt voor registercontrollers als een snoepwinkel. “Er liggen zoveel mogelijkheden voor het oprapen, waardoor het mogelijk lastig kiezen is. Daarom is het belangrijk om jezelf de vraag te stellen: wat past nu het beste bij mij? Dit om te voorkomen dat je in het grote aanbod aan vacatures de verkeerde keuze maakt. Stel jezelf vragen: wie ben ik? Wat drijft mij? Waar krijg ik energie van? Waar liggen mijn kwaliteiten? En: waar ligt mijn ambitie? Als je de antwoorden op deze vragen scherp hebt, kun je gericht zoeken naar welke functie het beste bij je past.”


Salaris is belangrijker geworden

Wat Peskens in de huidige arbeidsmarkt opvalt, is dat het salaris belangrijker is geworden. “Dat stond voorheen nooit in de top vijf van redenen waarom mensen van baan wilden wisselen. Door de inflatie en het tekort op de arbeidsmarkt speelt salaris opeens wel een grote rol. Ook zie je dat er door hybride werken, minder binding lijkt te zijn met een bedrijf. Ook dat maakt dat geld belangrijker is geworden. Gelukkig is het niet het belangrijkste punt. Nog steeds scoren de werkomgeving en de cultuur hoger. Ook bij de registercontroller.”

 

“Kortom, de vraag naar registercontrollers blijft onverminderd hoog”, zegt Peskens tot slot. “Dat zagen we ook in eerdere crises, zoals die van 2009. Financefuncties worden veel minder hard geraakt. Daardoor zijn er voor registercontrollers altijd kansen en mogelijkheden. De rol van de registercontroller is en blijft essentieel.”

 

Annemieke Peskens

Naam: Annemieke Peskens

Functie: Director Robert Walters Rotterdam

Organisatie: Robert Walters

Leeftijd: 45

Thuissituatie: Samenwonend met Menno in Hardinxveld-Giessendam in een huis van ruim honderd jaar oud.

Ambitie: Vooral met heel veel plezier en passie mijn werk blijven doen, blijven groeien als mens en doen waar ik gelukkig van word. 

Grootste uitdaging: Goede service blijven verlenen in een uitdagende en krappe arbeidsmarkt. Het binden en boeien van de talenten binnen mijn eigen team, plus het aannemen van nieuwe talenten om de verdere groei door te zetten.

Ik heb een hekel aan: Mensen die hun afspraken niet nakomen.

Favoriete dingen: De dag starten met een kop koffie, het liefst in de zon op het balkon. Een goed glas wijn drinken met vrienden. Ik houd ook van een goed diner. Een paar keer per week sporten om te compenseren. Reizen, veel van de wereld zien. Veel lezen en mezelf blijven ontwikkelen.


Naar boven 

De toekomst Annemieke Peskens

8/12
Loading ...