In de rubriek Favoriet! leggen we jou podcasts, boeken, films, video’s, evenementen en gadgets voor. Alles wat jou in het finance-vak en in je persoonlijke leven kan inspireren. Zelf een suggestie voor jouw favoriet? Geef deze door via vrc@vrc.nl.
De serie Dirty Money op Netflix onderzoekt hoe geld en rijkdom tegen mensen zijn gebruikt. Bankschandalen, giftige plastics en andere ontwikkelingen laten zien hoe de geldhonger van bedrijven burgers in gevaar kan brengen.
De serie bevat diepgaande onthullingen over Martin Shkreli, de farmaceutische directeur die is veroordeeld voor effectenfraude, en Jared Kushner, de vastgoedmagnaat en adviseur van zijn voormalige schoonvader Donald Trump. De serie stemt de kijker absoluut niet vrolijk, maar het is een van de meest fascinerende docuseries in zijn genre. Dat blijkt wel uit de score van 100 procent op beoordelingswebsite Rotten Tomatoes.
De complexiteit van onze toekomst stelt nieuwe eisen aan de manier waarop we veranderingen binnen organisaties aanpakken. Grote maatschappelijke vragen, zoals duurzaamheid en digitalisering, maken de veranderopgaven voor bedrijven en instellingen ingewikkeld.
Het boek Verandermanagement voor de toekomst werkt uit hoe in een complexe context waardevolle beweging binnen een organisatie kan ontstaan en groeien. Hoe waardengedreven organisaties kunnen bijdragen aan het oplossen van maatschappelijke vraagstukken.
Drs. Jo Vincken, docent verandermanagement aan de Nyenrode Business Universiteit, reikt praktische handvatten aan voor gemeenschappelijk ‘willen’ en ‘doen’, en op welke wijze we waardevolle beweging, in en buiten de organisatie, kunnen aanjagen. Maatschappelijke opgaven worden zo intrinsiek onderdeel van het dagelijkse, waardengedreven functioneren van een organisatie. Voorbij de oppervlakkige slogans en mooie intenties.
Bovendien laat hij zien hoe het verandervermogen van organisaties en individuele mensen kan worden vergroot. Dit boek biedt een actueel overzicht van aanpakken op het gebied van organisatieleer, verandermanagement en leiderschap.
In de podcastserie DigiFinance van WerkTrends gaan experts Marcel van der Steen en Patrick Aben in op de veranderende wereld van finance. Hoe dragen automatisering en digitalisering bij aan de tactisch-strategische rol van finance? En hoe laat je technologie maximaal voor je werken?
De podcastserie bestaat inmiddels uit vier afleveringen. In aflevering 1 gaan Van der Steen en Aben in op de financiële (r)evolutie. Financiële processen verlopen steeds efficiënter dankzij digitalisering. Pakweg twintig jaar geleden vonden deze processen nog volledig op papier plaats. Nu zijn er volop mogelijkheden om deze te digitaliseren en automatiseren. Benut jij als finance-professional al alle kansen? De podcast is te beluisteren via Spotify.
Van 2016 tot 2020 was Jacob Helberg binnen Google ervoor verantwoordelijk dat verkeerde informatie en buitenlandse inmenging niet de producten van Google zouden raken. Gedurende deze tijd bevond hij zich midden in wat kan worden omschreven als een snel escalerende koude oorlog op twee fronten. Tussen democratie en autocratie.
In zijn boek The wires of war: technology and the global struggle for power verklaart hij de wereldwijde cyberoorlog die er heerst tussen westerse democratieën en de autoritaire regimes van China en Rusland, die de democratie mogelijk kunnen vernietigen.
Identiteitsfraude is de snelst groeiende vorm van misdaad. Volwassenen en kinderen strooien met gegevens op internet zonder het idee te hebben dat iemand daar iets mee kan.
De gevolgen van identiteitsfraude kunnen enorm zijn. Naast aangrijpende verhalen van slachtoffers, toont auteur Maria Genova in haar nog steeds actuele boek Komt een vrouw bij de hacker (2017) hoe gemakkelijk het is om identiteitsfraude te plegen via bijvoorbeeld een e-mail of een foute link. En dat het iedereen kan overkomen.
Naar boven