VRC-lid Ramon Main

 

 

De titel van register controller staat voor kwaliteit en deskundigheid

De titel van registercontroller staat volgens Ramon Main voor “kwaliteit” en “deskundigheid”. De register controller vindt daarentegen dat de statuur van de titel beter uitgedragen moet worden. “Ik vind dat we ons als VRC niet genoeg profileren.”  

Lees meer


Ramon Main

Main: Ik wil jongeren ook inspireren om het optimale uit hun carrière te halen.”

 Barbara Baarsma

Main behaalde twee jaar geleden zijn diploma aan de postmaster registercontroller-opleiding aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Hij werd vervolgens direct lid van de VRC. “Ik bezoek in die hoedanigheid ledenvergaderingen en diverse bijeenkomsten. Ik ben blij om lid te zijn van de VRC, want het is heel belangrijk voor mijn netwerk. Er zijn veel deskundigen en experts in hetzelfde vakgebied waar je eventueel op terug kunt vallen. Dat maakt het voor mij een belangrijke vereniging om bij te horen.” Main: “Ik wil jongeren ook inspireren om het optimale uit hun carrière te halen.”

 

Kwaliteitslabel

“Wat heb ik aan de titel van register controller?”, herhaalt Main de vraag. “Ik zie het als een kwaliteitslabel. Het geeft je een enorme voorsprong als je bijvoorbeeld solliciteert op een nieuwe baan. Bij een sollicitatiegesprek kun je direct een aantal vragen over je deskundigheid overslaan, omdat de titel laat zien dat je deskundig bent. De titel is bedrijfseconomisch de hoogste titel die we in Nederland hebben. Het geeft aan waartoe je in staat en wat men van jou kan verwachten.” Main vindt echter dat over het algemeen nog niet duidelijk genoeg is waar de titel voor staat. “Daar is een rol weggelegd voor de VRC. Wij profileren ons niet goed genoeg en ik denk dat we meer en beter kunnen communiceren wat we doen. Wat is onze rol binnen het bedrijfsleven?”

 

 

“Ik zie de titel register controller als een kwaliteitslabel.” 

 

 

Wat doet een registercontroller eigenlijk?

Main moet vaak uitleggen wat de functie van register controller inhoudt. “Als je met mensen praat over het vak van register accountant, dan weten ze vaak wel wat het is en dat het de top van de top is. Mij wordt vaak gevraagd wat een register controller eigenlijk doet. Er zijn veel mensen die mij registeraccountant noemen, omdat ze de titel van register controller niet kennen. Ze kennen het verschil niet.”

 

Gewicht en waarde ontbreken

Volgens Main heeft de titel van accountant veel gewicht in vergelijking met de titel van controller. “Vanuit de wetgeving, de bancaire wereld en financiële wereld is er veel waarde toegevoegd aan de titel van accountant. Voordat er financiering plaatsvindt, is er in sommige gevallen een accountantsverklaring nodig. Dat gewicht en die waarde heeft de register controller titel nog niet. Aan de andere kant, bedrijfseconomisch gezien, denk ik dat het voor veel ondernemers van toegevoegde waarde is om scherp te hebben: waar wil ik heen? Wat is mijn strategie en hoe ga ik die uitvoeren? Aan welke knoppen moet ik draaien om op een specifiek punt te komen? Dat zijn onderwerpen waar een registercontroller van toegevoegde waarde is, in vergelijking met de accountant.”

Het is mensenwerk

De functie van registercontroller is aan grote verandering onderhevig en dat vindt Main een mooie ontwikkeling. “Het hebben van creativiteit is tegenwoordig echt een eis voor een registercontroller. Een accountant kan voor zijn of haar werkzaamheden terugvallen op wetboeken of IFRS. Daarin staan harde eisen voor hoe werkzaamheden uitgevoerd moeten worden. Voor een controller ontbreken dergelijke standaarden. Wij weten wel wat we moeten doen, maar we moeten zelf uitzoeken hoe we tot een bepaald punt komen. Daarnaast moet je probleemoplossend vermogen hebben en kunnen omgaan met data. Ons vak wordt namelijk steeds meer datagedreven.”

 

“Het is ook een feit dat een registercontroller niet alleen nog bezig is met het invullen van spreadsheets. Het is mensenwerk. De soft skills worden steeds belangrijker. Dit in combinatie met data. De registercontroller staat steeds meer in nauw contact aan de ene kant met de IT-afdeling en aan met de andere kant met het management. Van een registercontroller wordt tegenwoordig verwacht dat hij of zij de data kan vertalen en dit vervolgens in een helder verhaal kan overbrengen naar de business. Het zijn die twee aspecten waardoor ik voldoening haal uit mijn werk.”

Mentorprogramma

 

Tijdens een strategiesessie heeft de VRC, volgens Main, ooit het idee geopperd van een mentorprogramma. Hij zou daar graag aan deelnemen. “Er zijn bepaalde specifieke vaardigheden die ik wil ontwikkelen. Het gaat om leidinggevende vaardigheden en het verder ontwikkelen van soft skills. Ik zou graag een sparringpartner willen in de vorm van een mentor om die dingen te bespreken en die mij goed kan challengen en prikkelen op een geweldige manier. Ook was het ooit mijn droom om CFO te worden van een beursgenoteerd bedrijf. Ik ben inmiddels zzp’er en besef dat het niet per se de meest ideale route is om CFO te worden. Ik sta nu een beetje op een kruispunt. Wil ik verder gaan als ondernemer? Of mezelf binnen een organisatie ontwikkelen en doorgroeien tot CFO? Een mentor kan mij mogelijk tips geven over hoe ik het aan kan pakken.”


Inspireren

De 36-jarige Main hoopt dat hij mensen kan inspireren met zijn verhaal. “Het is voor mij de normaalste zaak van de wereld dat ik vanuit het binnenland van Suriname begonnen ben en uiteindelijk mijn diploma aan de universiteit heb behaald. Maar als ik er dan bij stilsta dan denk ik wel: ‘Er zijn niet veel mensen die dit pad hebben doorlopen. Wat ik ook besef is dat ik een totaal andere achtergrond heb dan de meeste mensen om mij heen. Ik wil heel graag iets terugdoen voor de mensen uit Suriname, waar ik vandaan kom. Ik wil jongeren ook inspireren om het optimale uit hun carrière te halen. Ik zie namelijk om me heen dat dat nu nog wel eens niet gebeurt. Dat vind ik ontzettend jammer om te zien.”

 

 

“Het hebben van creativiteit is tegenwoordig echt een eis voor een register controller.” 

Over Ramon Main

Main werd in 1984 geboren in Suriname en haalde daar zijn mulo-diploma. In 2003, op zijn negentiende, verhuisde hij naar Nederland en haalde hij zijn havodiploma. Na de havo volgde Main met succes de hbo-opleiding bedrijfseconomie, de master Accounting en Control en tot slot de postmaster registercontroller-opleiding aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Main is eigenaar van Valli Finance & Control en heeft verschillende opdrachtgevers, waarvan Cargill de grootste is. Als interim-financieel specialist helpt hij Cargill om de rapportageprocessen te verbeteren, waarbij zowel de snelheid als de kwaliteit van rapporteren omhoog moeten.

Naar boven 

Ramon Main

14/15
Loading ...