Next Generation

 

Jeroen van Schaik, business controller Cegeka

“Ik zie mezelf als de navigator van de business” 

Wie naar het verhaal van Jeroen van Schaik luistert, hoort in alles dat zijn rol als business controller bij familiebedrijf Cegeka niet het eindstation in zijn carrière is. De 33-jarige registercontroller loopt over van ambitie. “Ik heb tegen mijzelf gezegd: in de eerste tien jaar van mijn carrière wil ik zoveel mogelijk ervaring op doen. Alles wat ik zie binnen finance, wil ik aanpakken.” 

Lees meer


Foto's: Koos Groenewold

Schuin wit

Van Schaik maakte in april 2020 de overstap van KPN naar Cegeka. “De afdeling waar ik werkte bij KPN, ICT Consulting en Call2, werd overgenomen door Cegeka. Ik stond op het punt: wil ik mee of niet? Ik ben uiteindelijk op de trein gesprongen, want hoe vaak krijg je de kans om een integratie van een bedrijf mee te maken?!” Zijn dienstverband was eerst van korte duur, want in augustus 2021 ging hij aan de slag bij Royal De Heus, maar toch keerde Van Schaik in november 2022 terug bij Cegeka. “Ik ben bewust teruggekeerd, want het is een heel mooi bedrijf in de IT. De cultuur en sfeer spreken me in het bijzonder aan. Alle medewerkers willen er samen voor gaan en iedereen wil elkaar helpen. De IT-wereld is een snel veranderende wereld. Je moet je als bedrijf en dus ook als medewerker continu aanpassen aan een nieuwe omgeving, diensten en verdienmodellen. Ik vind het een heel mooie uitdaging om daar vanuit finance de business mee verder te helpen.”

 

Wil jij ook in de rubriek Next Generation?  
Stuur een e-mail met je contactgegevens naar vrc@vrc.nl 

 

Navigator van de business

Om zijn functie als business controller te typeren, refereert Van Schaik aan een metafoor van Jan Kees de Jager. De Jager was CFO toen Van Schaik nog bij KPN werkte. “Als je een rallyauto hebt, dan is degene die stuurt voor mij de eindverantwoordelijke in de business. Daarnaast zit de navigator. Ik zie mezelf dus als de navigator van de business. In een toekomst met veel veranderingen en meerdere wegen, kun je als finance veel waarde toevoegen. Dan ben je als navigator enorm belangrijk. Door de business de juiste stuurinformatie te geven en van de juiste adviezen te voorzien.”


Het geeft Van Schaik veel voldoening om mee te helpen om dashboards op te zetten. “Om daarmee inzichten te verkrijgen. Daardoor kun je niet één keer per week of per maand sturing geven, maar kun je de business realtime volgen. Op de helft of driekwart van de maand weet je eigenlijk al of de resultaten goed zijn of niet. Niet op basis van cijfers, maar op basis van business drivers.”

Over Cegeka

Cegeka is ontstaan in 1988, na de sluiting van de Limburgse steenkolenmijnen, in het kader van het zogeheten ‘reconversieplan’. De IT-divisie van de Kempense Steenkolenmijnen vormde de kern van het bedrijf. In 1991 werd VCST (Volvo Cars Sint-Truiden) een nieuwe aandeelhouder van Cegeka. Oprichter André Knaepen was op dat moment IT-manager bij VCST. Er was geen visie op lange termijn. In 1992 wilde men stoppen met de diensten, maar het tegendeel werd waar. Knaepen stak al zijn spaargeld in Cegeka en kocht daarmee de aandeelhouders uit met de belofte aan de mensen om Cegeka succesvol te maken. Dat is gelukt.

Neerzetten van partnership

In zijn dagelijkse werkzaamheden heeft Van Schaik geen direct contact met de familie. Desondanks proeft hij de cultuur van een familiebedrijf. “De familie wil echt iets moois opbouwen. Daar doen ze het voor. Met daarbij een sterke focus op de lange termijn. Daarbij willen ze partnerships met klanten en ook met medewerkers neerzetten. Eén van onze kernwaarden is in close cooperation. Dat betekent dicht bij de klant staan en de klant met raad en daad bijstaan. Dat is de manier waarop wij zijn meegegroeid met onze klanten. En zij zijn meegegroeid met ons. Alles op basis van vertrouwensrelaties door de jaren heen.”

 

“Ik proef een sterk eigen ondernemerschap en dat is één van de waarden die wij als medewerkers meekrijgen. Je bent ondernemer in je eigen functie. Ik krijg als business controller de vrijheid om projecten op te pakken waarvan ik denk dat ze waarde toevoegen aan het bedrijf. Die aanpak past precies in mijn straatje. Dat is niet puur en alleen naar de cijfers kijken en toelichten wat de cijfers zeggen. Dat vind ik namelijk een ouderwetse invulling van de controllerrol. Ik wil de sparringpartner zijn die ook begrijpt wat er gebeurt in de business. Van daaruit wil ik meedenken over de doelen die wij als bedrijf kunnen realiseren en op die manier waarde toevoegen. Bijvoorbeeld door te kijken naar de vraag of ons businessmodel toekomstvast is. Welke ontwikkelingen zijn er in de markt? Dat gaat veel verder dan de spreadsheet die ik na het einde van de maand op mijn computer heb staan.”

 

Twee mogelijke carrièrepaden

Als Van Schaik nadenkt over zijn ambitie, dan schetst hij twee mogelijke paden. “De eerste is doorgroeien binnen finance. Ik ben iemand die graag een gesprekpartner wil zijn voor de business. Ik wil meedenken over de te varen koersen en moet daarom goed begrijpen wat de business doet. Dat gaat veel verder dan het indekken van de risico’s. Ik wil waarde toevoegen. Daarom wil ik binnen finance kennis opdoen van drie pilaren: boekhouding en analyse, business control en corporate control. Deze aspecten heb ik ook meegenomen uit mijn vorige functies en mijn huidige functie. Hoe breder ik finance heb gezien, hoe meer ik de strategische rol kan oppakken. Uiteindelijk ambieer ik een eindverantwoordelijke functie binnen finance. Om juist op die positie de keuzes verder vorm te kunnen geven.”

 

“Alleen naar de cijfers kijken en toelichten wat de cijfers zeggen vind ik een ouderwetse invulling van de controllerrol.” 

 

Ten tweede overweegt Van Schaik in de toekomst een stap naar de business. “Ik denk dat het een pre is om op een businesspositie de keydrivers te begrijpen en mensen in hun kracht te zetten om uiteindelijk een doel te behalen. In die rallyauto dus een plaats naar links verschuiven. Dan kom ik achter het stuur te zitten. Bijvoorbeeld als eindverantwoordelijke van één van onze afdelingen/bedrijven. Dat is een stap die niet ongebruikelijk is vanuit finance.”

 

Verder bouwen

Van Schaik heeft als business controller veel vrijheid en geniet daarvan. “Natuurlijk heb ik te maken met een maandresultaat en jaarafsluiting. Dat zijn vaste momenten waarop je zaken moet opleveren. Dat is bij de metafoor van de rallyauto de achteruitkijkspiegel. Dat deel moet op orde zijn. De risico’s die je ziet, moeten afgedekt zijn. Daarna begint voor mij het écht leuke onderdeel. Als je de basis op orde hebt, kun je verder bouwen. Dan kun je verder kijken. Dat kan zijn in de vorm van informatievoorziening. Denk aan het inzetten van Power BI, maar ook door te sparren met sales. Welke baten-risicoafweging wil je nemen in bepaalde aanbestedingen die je hebt lopen? Ik wil ook meedenken op tactisch-strategisch niveau. Waar wil je heen als business? Liggen we op koers? Moeten we bijsturen? Doen we de juiste dingen waarvan we hebben gezegd ze te willen doen? Of is de wereld veranderd en moeten we ons aanpassen? Over die vragen nadenken en discussiëren geeft me veel energie.”

 

Zoveel mogelijk ervaring opdoen

“Ik heb niet een uitgesproken voorkeur waar ik mijzelf over pak ‘m beet tien jaar zie werken”, vervolgt Van Schaik. “Het gaat mij erom welke kansen er liggen en wat ik nog wil zien en meemaken. Ik heb aan het begin van mijn carrière tegen mezelf gezegd: ‘in de eerste tien jaar wil ik zoveel mogelijk ervaring opdoen.’ Alles wat ik zie binnen finance, wil ik oppakken. Zolang die intrinsieke motivatie er is, blijft het voor mij ook leuk en uitdagend.” Kansen liggen er momenteel bij Cegeka volop. “Het gaat erom dat ik die kansen pak. Als ik iets wil weten van een collega, stuur ik hem of haar een berichtje of loop ik even langs. Iedereen vindt het namelijk leuk om over zijn of haar werk te vertellen. Daarnaast staat de deur van mijn CEO en CFO altijd open. Als ik een vraag heb of wil sparren over een bepaalde invalshoek, dan kan ik altijd binnenlopen. Dan is er altijd tijd om te sparren. Op die manier blijf ik mezelf verrijken en groei ik als financial.”


Jeroen van Schaik

Jeroen van Schaik:

“Ik ben iemand die graag een gesprekpartner wil zijn voor de business."

 

Naam: Jeroen van Schaik.

Functie: Business controller.

Organisatie: Cegeka.

Leeftijd: 33.

Thuissituatie: Samenwonend met mijn vriendin.

Ambitie: Uit elke situatie een leermoment halen.

Grootste uitdaging: Stilstaan bij successen.

Ik heb een hekel aan: Vertragende factoren en de geur van koffie.

Favoriete dingen: Mijn hoofd leeg sporten NFL kijken/volgen (Go Chiefs!)


Naar boven 

Next generation Jeroen van Schaik

10/13
Loading ...