voorwoord

 
Arie den Hertog, penningmeester VRC

Kracht registercontroller komt naar voren in het familiebedrijf

Onze leden van de VRC zijn werkzaam in tal van sectoren. Van grote corporates tot het midden- en kleinbedrijf. En een groot deel van de RC’ers werkt voor familiebedrijven. Over die laatste groep wil ik het graag hebben, want ook ik werk sinds september 2022 voor een familiebedrijf. Als manager finance & control bij de Jan Zandbergen Group, een bedrijf in de vleessector. Hoewel ik hier nog maar relatief kort werk, voel ik mij zeker al een onderdeel van de familie. En dat gevoel gun ik iedere registercontroller.

Lees meer


Arie den Hertog

Arie den Hertog, penningmeester VRC

 

 

Het fenomeen familiebedrijf is voor mij nog relatief nieuw. Ik heb jarenlang in de accountancy gewerkt en voordat ik aan de slag ging bij de Jan Zandbergen Group was ik ruim vier jaar werkzaam in de sanitairwereld. Ik ben niet bewust aan de slag gegaan bij een familiebedrijf, maar vanaf de eerste dag voelde ik mij welkom. Ik voel de verwevenheid van de familie met het bedrijf en die trots is iedereen met de paplepel ingegoten. Vader, zoon en neef vormen het bestuur van het bedrijf en zij zijn vierentwintig uur, zeven dagen per week bezig met het bedrijf. Om daar onderdeel van te zijn, vind ik heel bijzonder.

 

Vertrouwen

In mijn rol als eindverantwoordelijke voor finance, heb ik als enige binnen de organisatie het totaalbeeld. Over de kleinste onderneming die we hebben tot aan de privévermogens van de aandeelhouders. Ik zie het allemaal. Dat is een unieke, vertrouwelijke positie en maakt deze rol zo bijzonder. De familie vertrouwt mij dat inzicht toe, maar dat is een proces. En dat is een doorlopend proces. Om dat vertrouwen te winnen, moet je heel goed weten waarover je het hebt. Dat is het kerndoel van dit werk. Ik weet bijvoorbeeld nog steeds niet hoeveel kilo biefstuk je uit een dier kunt snijden, maar ik weet wel hoe je een bedrijf financiert, hoe je waarde optimaliseert en hoe je een bedrijf ‘in control’ krijgt. Het gaat erom dat je elkaar aanvult. De inhoudelijke kennis is de specialiteit van de familie en mijn specialiteit ligt in finance. Daarin moet je elkaar respecteren.

 

Kracht van de registercontroller

In dit alles ligt de kracht van de registercontroller. Om een bedrijf financieel sturing te geven, met persoonlijke deskundigheid en het hebben van overtuigingskracht. Doordat je buiten de familie staat, kun je de emotie in gesprekken uitschakelen. Daardoor adviseer je op inhoud en als je dat op het juiste moment doet, ligt er een mooie rol weggelegd voor de registercontroller in een familiebedrijf.

 

Nog beter profileren

Als VRC willen wij graag een brede, maatschappelijk georiënteerde beroepsvereniging zijn. Waarbij wij als bestuur weten wat er in de praktijk gebeurt. Het is dan ook één van mijn speerpunten om nog inzichtelijker te maken wat de rol kan zijn van een registercontroller bij een familiebedrijf. Zodat wij de leden nog betere handreikingen kunnen doen. Daardoor kunnen zij zich nog beter profileren in hun werk. Een overstap naar een familiebedrijf kan ik van harte aanbevelen. Want het is namelijk prachtig om de echte trots van de ondernemer te voelen en het familiegevoel op de vloer te ervaren. Uiteindelijk ben je echt een onderdeel van de familie. Zo voelt het ook.


Naar boven 

Voorwoord Arie den Hertog

4/13
Loading ...