Column

 

De verplichte PE-activiteit over ethiek


Als registercontroller maak je dagelijks morele afwegingen, vaak zonder er echt bij na te denken. Maar soms word je geconfronteerd met besluiten of activiteiten die tegen de wet of persoonlijke principes ingaan. Hoe ga je daar als RC mee om? Het lezen van de gedragscode is niet voldoende. Ethiek is immers meer dan de gedragscode. Van controllers wordt verwacht dat ze het vermogen hebben om ethische issues, dilemma’s en integriteitsrisico’s te herkennen en te beheersen. De VRC-gedragscode biedt natuurlijk wel een kader, maar hoe breng je dit in de praktijk? 

Lees meer


Column Debby van Son

 Barbara Baarsma

Gezien het belang van ethiek in het vakgebied van de registercontroller, moet iedere registercontroller jaarlijks gemiddeld 3 PE-uren besteden aan ethiek. Uit een analyse van PE-registraties en het verslag van het Controle Orgaan Permanente Educatie (COPE) blijkt dat dit niet altijd onderdeel is van de PE-registraties van leden.

 

Tijd voor wat tips!


Hoe kun je aan je PE-punten voor ethiek komen?

 

  • Het gaat om een gemiddelde van 3 PE-uren per jaar. Je hebt dus ook hier de mogelijkheid om PE-punten 1 jaar terug en 2 jaar vooruit te schuiven bij een tekort of overschot op het gebied van professionele ethiek. Het PE-calculatiesysteem van de VRC maakt dit automatisch zichtbaar.
  • Heb je een uitgebreide opleiding of cursus gedaan waar ethische onderwerpen een onderdeel van waren? Registreer de ethiekpunten dan apart van de rest van de cursus. Zo is de ethiekactiviteit als zodanig zichtbaar.
  • Er zijn veel verschillende activiteiten beschikbaar die vallen onder het onderwerp ethiek. Naast cursussen zijn er veel bijeenkomsten, boeken en webinars over dit onderwerp. Twijfel je of je iets als ethiek kunt registreren? In ‘Mijn VRC’ op www.vrc.nl vind je onder het kopje ‘Relevante informatie’ een voorbeeldlijst die je kunt gebruiken als inspiratie.
  • Maak gebruik van de leermogelijkheden die de VRC biedt op het gebied van ethiek. Met het gratis webinar ‘Ethiek rondom gebruik van data en algoritmes in de organisatie’ voldoe je direct aan de verplichte ethiekuren. Ook de online basiscursus professionele ethiek is gratis voor leden en is 3 PE-punten waard. De Vrij-Mi-Knows staan regelmatig in het teken van ethiekonderwerpen. In het najaar van 2022 worden weer een aantal VRC Code Challenges georganiseerd, in samenwerking met de EMFC-universiteiten. Tijdens deze bijeenkomsten kun je met andere registercontrollers ethische dilemma’s bespreken. Houd hiervoor de nieuwsbrief en website in de gaten, want deze bijeenkomsten zijn altijd snel volgeboekt.
  • De VRC Finance Academy heeft een breed aanbod aan cursussen op het gebied van ethiek. Deze cursussen sluiten perfect aan op de behoefte van de registercontroller en zijn voor leden scherp geprijsd. Kijk eens op de website voor het totale cursusaanbod. Met de meeste ethiekcursussen voldoe je direct voor 2 jaar aan de ethiekverplichting
  • Loop je tegen een dilemma aan waar je zelf niet uitkomt? De VRC-vertrouwenspersoon staat voor je klaar. Op de VRC-website kun je de VRC-vertrouwenspersoon bereiken via een contactformulier. Direct, zonder tussenkomst van de VRC.
  • Plan periodiek een moment waarop je alle PE-punten registreert en ga dan ook na of je voldoet aan de jaarlijkse ethiekverplichting. Is dit niet het geval, plan dan een activiteit in.

 

Met deze tips lukt het vast om te voldoen aan de ethiekverplichting. Heb je nog vragen of loop je ergens tegenaan? Wij staan altijd klaar om je verder te helpen.

Column Debby van Son COPY

Debby van Son, Customer Excellence Specialist bij de Vereniging van Registercontrollers. 

Naar boven 

Column: De verplichte PE-activiteit over ethiek

10/13
Loading ...