Next Generation

 

Niels Blok, projectcontroller bij Seaway 7

“Met de wetenschap van nu had ik zeilen gekozen in plaats van finance” 

Niels Blok (37) is gelukkig in zijn rol als projectcontroller bij Seaway 7, de positie die hij sinds maart 2022 invult. Maar zijn carrière had ook anders kunnen lopen. “Op een gegeven moment stond ik voor de keuze om te kiezen tussen zeilen en mijn studie. Ik koos voor het laatste, vanwege de financiële zekerheid. ” Er volgde zodoende geen carrière op het water, maar hij is nog steeds wel gelieerd aan water.

 

Lees meer


Foto's: Roel Dijkstra Fotografie

Sebastiaan van Welie_374

Blok werkt al heel zijn professionele carrière in finance, maar dat leek geen uitgemaakte zaak toen hij op het gymnasium zat. “Ik ben altijd goed geweest met cijfers en wiskunde was één van mijn sterkste vakken. Maar finance had niet mijn grootste interesse. Na de middelbare school besloot ik dus ook geen financiële studie te volgen, maar heb ik de Master of Science in Business Administration gevolgd. Deze legde de focus op strategisch management.”

 

Wil jij ook in de rubriek Next Generation?  
Stuur een e-mail met je contactgegevens naar vrc@vrc.nl 

 

 

Deelname aan Volvo Ocean Race

Tijdens zijn studie kreeg Blok, die uit een echte zeilfamilie komt, een gouden kans. “Ik ben op en rond het water opgegroeid. Mijn vader heeft fanatiek gezeild en ik ben zelf op mijn zesde gaan zeilen. Het zeilen is mij met de paplepel ingegoten. Ik heb op het hoogste amateurniveau gezeild en ben daarin samen met mijn vader Nederlands kampioen geweest. Ik zette er alles voor opzij. Ik heb op wereldkampioenschappen gezeild in Zuid-Afrika en de Verenigde Staten en voer tegen de grootste namen. Toen ik tijdens mijn studie in 2008 de kans kreeg om als onderdeel van het walteam mee te doen aan de Volvo Ocean Race, een zware zeilrace rond de wereld, twijfelde ik niet. Ik heb mijn studie er anderhalf jaar voor on hold gezet. Ik had tijdens de race een logistieke functie bij het Ericsson Racing Team, waarmee we uiteindelijk wonnen.”


Na anderhalf jaar over de hele wereld gereisd te hebben met zijn zeilteam, rondde Blok zijn studie af. “De stap naar professioneel zeiler heb ik uiteindelijk nooit gemaakt. Mijn ouders en ikzelf vonden het heel belangrijk om een studie te volgen. Zeilen is namelijk geen sport waarbij je financieel onafhankelijk kan worden en dus was het belangrijk om te studeren. Ik ben na het afronden van mijn studie gaan nadenken waar ik wilde werken, maar ik had geen idee. Ik heb toen wat mensen in mijn omgeving gesproken en zij zeiden: ‘Heb je wel een industrie in gedachten waarin je wilt werken? Als je daar een open sollicitatie doet, vind je misschien wel een heel leuke baan.’ De interesse lag bij offshore en toen heb ik gesolliciteerd bij Heerema Marine Contractors, met de functie van projectcontroller als resultaat. Dat is finance, maar breder.”


Op zoek naar een nieuwe prikkel

Na enkele jaren voor Heerema Marine Contractor gewerkt te hebben, besloot Blok de RC-opleiding te volgen aan de Universiteit Maastricht. “Ik heb voor een project vijf jaar in Australië gewerkt. Het was na mijn terugkomst in Nederland eerst niet mijn bedoeling om de RC-opleiding te volgen, maar ik was door privéomstandigheden op zoek naar een nieuwe prikkel. Ik had het als projectcontroller enorm naar mijn zin op de financiële afdeling en wilde de verdiepingsslag maken. Ik keek toen waar mijn tekortkomingen zaten en daar wilde ik aan werken. De RC-opleiding bleek het beste bij mij te passen. Ik kreeg tijdens deze opleiding inzicht in de verschillende financiële processen en ik begreep beter wat er op accountingniveau gebeurt met de cijfers vanuit de business. Daarnaast heb ik veel studenten ontmoet met werkervaring in verschillende sectoren. Ik heb zo kunnen zien hoe de financiële processen bij andere bedrijven zijn ingericht. Heel waardevol.”

 

“Het is belangrijk dat ik leuk en uitdagend werk heb en dat vind ik momenteel in mijn huidige functie.”


Spin in het web

Na zijn vertrek bij Heerema Marine Contractors werkte Blok als group controller bij Damen Shipyards Group en als group business controller bij Stedin. In maart 2022 ging hij als projectcontroller aan de slag bij Seaway 7. “Seaway 7 focust zich op de renawable-sector met het installeren van windmolenparken. Ik ben nu betrokken bij een project waarbij er ongeveer driehonderd windmolens van een Noorse klant bij de Schotse kust worden geïnstalleerd. Dit project wordt deels uitgevoerd in een combinatie met onze kantoren in Nederland, Noorwegen en Schotland. In mijn rol als projectcontroller ben ik verantwoordelijk voor het rapporteren van de financiële cijfers van het project en het bijstaan van projectbeslissingen. Daarnaast haal ik bij de verschillende geledingen in de organisatie informatie op zodat dat er een betrouwbaar financieel rapport ontstaat. Ik voel me een beetje als de spin in het web van de projectorganisatie. Daar wil ik proactief mee omgaan door dingen naar me toe te trekken en alles te managen in de richting waar we naartoe willen.”

Niels Blok

Niels Blok:

"Als ik een half uur in het water heb gelegen, kan ik er weer tegenaan”

Doorgroeien

Blok is pas net begonnen bij zijn nieuwe werkgever, maar hij denkt al na over zijn toekomst. “Ik wil graag doorgroeien naar een leidinggevende positie. Ik heb eerder een CFO-rol vertolkt bij een dochteronderneming van Heerema Marine Contractors, maar toen bewust een stap gezet richting group control. Dat was om een stabielere basis te krijgen. Uiteindelijk is de functie van CFO wel een doel, maar niet ten koste van alles. De vraag is wat ik daarvoor op moet geven en of ik dat het wel waard vind. Ik ben een echt familiemens en heb twee dochters van zes en één jaar oud. De werk-privébalans wil ik wel goed houden.

Dat je af en toe ’s avonds moet werken is logisch, maar het moet niet structureel worden. Ik geniet op donderdag van mijn papadag, dan ga ik ’s ochtends zwemmen met mijn jongste dochter. Daar krijg ik energie van. Als ik dan een half uur in het water heb gelegen, kan ik er weer tegenaan. Dat helpt mij ook om mijn ambities te kunnen realiseren. Deze kunnen prima naast mijn gezinsleven bestaan, is mijn overtuiging. Mijn werkgever heeft er ook profijt van als ik daar energie uithaal. Ik probeer zo ver mogelijk te komen en daar werk ik elke dag aan. Echter, een leidinggevende positie is ook niet zaligmakend. Het is belangrijk dat ik leuk en uitdagend werk heb en dat vind ik momenteel in mijn huidige functie.”


Zeilen of finance

Als Blok de keuze tussen zeilen en studeren opnieuw kon maken, zou hij dan een andere keuze maken? “Jazeker, zonder twijfel. Mijn vader heeft precies voor dezelfde keuze gestaan en ook voor zijn maatschappelijke carrière gekozen. Achteraf zei hij ook: ‘als ik me een paar jaar meer gefocust had op het zeilen had ik de Olympische Spelen gehaald’. Ik weet niet of dat voor mij haalbaar was geweest, aangezien mijn vader meer toegewijd was dan ik. Ik heb er op een gegeven moment ook minder plezier in gehad. Zeilen is een intensieve sport. Doordeweeks ga je naar school waarna je op vrijdagmiddag op pad gaat om te zeilen. Vervolgens kom je zondags weer thuis en maandag zit je kapot op school. Dat heeft mijn keuze toen wel beïnvloed. Maar als ik wist hoeveel plezier ik er in een later stadium weer in zou hebben, had ik wel een andere keuze gemaakt. Ik zeil nu niet meer, maar probeer met kitesurfen toch zo veel mogelijk tijd op het water door te brengen. Al is die tijd beperkt met twee kleine kinderen.”


Naar boven 

Next Generation Niels Blok

9/13
Loading ...