Favoriet!

Podcasts, boeken, films, video’s, evenementen en gadgets

Controllerdag

In de rubriek Favoriet! leggen we jou podcasts, boeken, films, video’s, evenementen en gadgets voor. Alles wat jou in het finance-vak en in je persoonlijke leven kan inspireren. Zelf een suggestie voor jouw favoriet? Geef deze door via vrc@vrc.nl.

Met deze maand:

Boek: Making Numbers Count

Documentaire: Going Circular

Boek: How to Avoid a Climate Disaster 

Boek: Plussen en Minnen

Boek: Making Numbers Count

Making Numbers Count


Waarom is het begrijpen van cijfers en erover communiceren zo belangrijk? Chip Heath, professor aan de Stanford University, gaat in zijn nieuwste boek Making Numbers Count in op de belangrijkste principes om getallen op de juiste manier te begrijpen.

 

Cijfers begrijpen is essentieel, maar mensen zijn niet gemaakt om ze te begrijpen. Tot voor kort hadden de meeste talen geen woorden voor getallen groter dan vijf cijfers. Terwijl de cijfers in onze wereld steeds complexer zijn geworden, zijn onze hersenen vast blijven hangen in het verleden. Hoe kunnen we miljoenen en miljarden en milliseconden en nanometers vertalen naar dingen die we kunnen begrijpen en gebruiken? Heath schetst dit in zijn boek aan de hand van levendige voorbeelden.

 

Documentaire: Going Circular

Huishoudelijke apparaten, kleding en alles wat je consumeert dragen voor een groot deel bij aan de wereldwijde uitstoot. Persoonlijke keuzes hebben een serieuze impact op de transitie naar een duurzamere wereld. Wat als we op zo'n manier kunnen leven dat we de grondstoffenbronnen niet uitputten en de aarde niet opwarmen? In de documentaire Going Circular navigeren vier grensverleggende visionairs door de ecologische, economische en sociale crises van deze tijd. En bespreken zij wat de toekomst van de mensheid veiligstelt.

 

James Lovelock (onafhankelijk onderzoeker), Arthur Huang (engineer en designer), Janine Benyus (bioloog en onderzoekschrijver) en John Fullerton (onconventionele econoom en impactinvesteerder) laten zien dat de circulaire economie essentieel is voor onze toekomst. En zij leggen uit dat de oplossingen voor het creëren van een circulaire economie in de natuur zelf al zijn geperfectioneerd. Door de genialiteit van de natuur na te bootsen kan de mensheid, binnen de grenzen van de planeet, een gelukkig leven leiden.  

Boek: How to Avoid a Climate Disaster

Climate Disaster

In het boek How to Avoid a Climate Disaster schetst Bill Gates een uitgebreid, praktisch en toegankelijk plan hoe de wereld op tijd de uitstoot van broeikasgassen kan terugdringen om zo een klimaatcatastrofe te voorkomen. Microsoft-oprichter Gates heeft tien jaar lang onderzoek gedaan naar de oorzaken en gevolgen van klimaatverandering. Met de hulp van experts op het gebied van natuurkunde, scheikunde, biologie, techniek, politiek en finance, heeft hij zich gefocust op wat er moet gebeuren om een milieuramp te voorkomen. In dit boek legt hij niet alleen uit waarom we moeten streven naar een netto-nul-uitstoot van broeikasgassen, maar geeft hij ook aan wat we moeten doen om dit zeer belangrijke doel te bereiken. Hij geeft ons een heldere beschrijving van de uitdagingen waar we voor staan.

 

 

Boek: Plussen en minnen 

Duizenden jaren geleden gebruikten de inwoners van Mesopotamië voor het eerst getallen. Sindsdien is de wiskunde niet te stoppen. Tegenwoordig zit wiskunde achter vrijwel alles: van zoekmachine tot cruise control, van koffiezetapparaat tot dienstregeling. Maar als je bijna nooit zelf iets hoeft uit te rekenen, hoe relevant is het dan om die wiskunde te begrijpen?

 

Stefan Buijsman, één van de trainers van de VRC Finance Academy, verbindt filosofie, psychologie en geschiedenis en neemt de lezer mee in de wondere wereld van de wiskunde. ‘Plussen en minnen’ laat zien welke rol de wiskunde speelt in een mensenleven. Dat begint al bij de wiskundige vaardigheden die iedereen vanaf zijn geboorte bezit, om via wiskundeonderwijs en belastingaangifte uit te komen op de vele toepassingen van vandaag de dag. Wat blijkt? Zonder kennis van de ideeën achter wiskundige berekeningen sta je al snel buitenspel als het gaat over peilingen, statistieken of het filteren van nepnieuws.

Plussen en Minnen

Naar boven 

Favoriet

11/13
Loading ...