Innovation
INNOVATIE 
 
VRC-lid Elias Bish

 

 

Van professioneel basketballer naar registercontroller

De VRC heeft onlangs de grens van vijfduizend leden gepasseerd. Eén van de nieuwste leden van de vereniging is de 32-jarige Elias Bish. Hij werd lid in september, nadat hij de Master of Finance & Control aan de Universiteit van Amsterdam met succes doorliep. Een nadere kennismaking met de voormalig profbasketballer.  

Lees meer


Elias Bish

Elias Bish: “Mijn kracht ligt in het combineren van rationaliteit met creativiteit" 

 Barbara Baarsma

Afgescheurde kruisbanden betekenden het einde van je basketbalcarrière. En nu ben je registercontroller. Hoe is dat zo gekomen?

“Toen ik de blessure opliep, dat was in 2012, heb ik besloten me te focussen op de Master Bedrijfskunde aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Ik kon in België en Nederland prima een boterham verdienen met basketbal, maar het is zeker geen vetpot. Ik heb dus de switch gemaakt. Bovendien was de studieachterstand op mijn leeftijdsgenoten nog niet zo groot. Toen mijn basketbalcarrière voorbij was, heb ik ook mijn tweede master behaald. Finance aan Duisenberg School of Finance. Daarna ben ik begonnen bij mijn huidige werkgever KPMG. In mijn werk combineer ik graag het brede domein van bedrijfskunde met de expertise van finance. Daar sluit de RC-opleiding van de UvA perfect op aan.”

 

Waar staat voor jou de VRC voor?

“Het is voor mij een groot netwerk van mede-vakexperts die de interesse in dezelfde onderwerpen delen. Het is een netwerk voor kennisoverdracht, waar ik me kan blijven ontwikkelen. Hierdoor blijf ik verbonden met het vakgebied van de registercontroller. Daarnaast staat de RC-titel voor kwaliteit. Je merkt in het werkveld dat het fijn is om met zo’n titel aan te komen. Als je in gesprek gaat met een CFO, dan praat je dezelfde taal. Dan weet diegene dat hij iemand in huis heeft die kennis van zaken heeft.”

Ex-profbasketballer Bish

Ex-profbasketballer Bish: "In mijn werk combineer ik graag het brede domein van bedrijfskunde met de expertise van finance”

Wat heb jij de andere leden van de vereniging te bieden?

“Elk lid neemt zijn eigen kennis en ervaring mee. Zowel qua werk als privé. Om dat met elkaar te kunnen delen, is fijn. Dat is denk ik ook wat ik te bieden heb aan RC’ers die bij andere organisaties werken en mogelijk tegen problemen aanlopen.” “Tijdens mijn studie hebben we een leiderschapsprogramma gevolgd. Daaruit bleek dat veel studiegenoten tegen dezelfde uitdagingen aanliepen. Dan is het heel leuk om met elkaar te sparren over hoe je daarmee omgaat. Hoe neem je bijvoorbeeld een teamgenoot mee? Of hoe ga je om met weerstand binnen een managementteam? Het is leuk om het daar met andere collega’s over te hebben, die buiten je eigen organisatie werken. Die staan er iets verder vanaf. Ze kunnen je vanuit hun kijk op de zaak perspectief bieden.”

 

Waar ligt jouw grootste kracht als registercontroller?

“Mijn kracht ligt in het combineren van rationaliteit met creativiteit. Om vanuit de probleemanalyse te komen tot oplossingen en soms nieuwe denkrichtingen. Het vereist out of the box denken en dit kan in mijn ogen van grote waarde zijn voor de registercontroller.”


Je bent sinds oktober manager Finance & Operations bij KPMG. In hoeverre sluit die functie aan bij de opleiding tot registercontroller?

“Ik richt me met mijn werk op snelgroeiende bedrijven en familiebedrijven. Daarbij ben ik met name bezig met het professionaliseren van organisaties, met veel vraagstukken op het financiële domein. In die hoedanigheid kom ik vaak in contact met de CEO of CFO van een organisatie. De CFO heeft allerlei vraagstukken die voor een registercontroller heel interessant zijn. Hoe richt je bijvoorbeeld de financiële functie in? Om die vraag te beantwoorden, moet je nadenken over processen, rollen en verantwoordelijkheden, maar ook over beheersing van risico’s. Dat zijn grote raakvlakken met de RC-opleiding. Anderzijds zijn er ook vraagstukken op het gebied van financiële besluitvorming. Als een CFO komt met een vraag over budgettering en forecasting, of over optimalisatie van kosten en werkkapitaal, dan zijn dat thema’s die ook tijdens de opleiding zijn behandeld.”

 

 

“De RC-titel staat voor kwaliteit”

 

 

Waar liggen je ambities?

“Ik heb tijdens de RC-opleiding ontdekt dat ik het snijvlak tussen finance en strategie erg gaaf vind. Waarbij ik het leuk vind om met een waardecreatiebril naar een organisatie te kijken. Of deze strategische finance positie als externe adviseur, als investeerder of vanuit een interne rol in een organisatie zal zijn, zie ik nog wel. Maar vaktechnisch gezien word ik het meest gelukkig van werk op dat snijvlak.”

Naar boven 

VRC-lid Elias Bish

12/13
Loading ...