Column

Kees Tillema

 

 

We moeten af van onze groeven

Mensen zijn van nature levenslustig, speels, intelligent, creatief, nieuwsgierig en spontaan. Toch kenmerkt de controlling van onze organisaties zich vaak door volgzaamheid, voorspelbaarheid en -heel eerlijk- ook door saaiheid. Telkens wordt weer gekozen voor dezelfde geprefabriceerde stappenplannen en sleetse routines. Dan ontstaan groeven: repeterende, niet-functionele manieren van denken en handelen. En van die groeven komen we om duistere redenen maar moeizaam af. 

Lees meer


Column Kees Tillema_661

 Barbara Baarsma

 

Theorievorming klassieke bedrijfskunde

Ik weet niet precies hoe jullie zijn opgeleid. De meesten van ons zullen vertrouwd zijn gemaakt met allerlei theorievorming uit de klassieke bedrijfskunde. Die kent vandaag de dag een enorm nadeel: het is gebaseerd op de aanname dat we de toekomst goed genoeg kunnen voorspellen om deze te beheersen.

 

Surrogaatoplossingen

Maar wat nou als dat niet zo is? Waardoor laten we ons dán leiden bij bijvoorbeeld begrotingen en budgetten? Velen hebben geen idee. We komen niet verder dan surrogaatoplossingen, die leiden tot concepten die op papier goed zijn te verdedigen, maar in de praktijk niet meer zijn dan slappe thee. Niet voor niets staan veel vormen van controlling ver af van de ‘gewone mensen’ op de werkvloer.

Ander soort antwoord

De huidige tijd vraagt om een ander soort antwoord, dat ons onvermogen om de toekomst te beheersen niet wegpoetst, maar omarmt. Dan pas kunnen we afscheid nemen van de symptoombestrijding en komen we tot écht heilzame behandelingen van vergroefde controllingvraagstukken. Zo’n ruwe behandeling is soms pijnlijk zijn, maar brengt ons wél naar de kern van de zaak. En daardoor ontstaat weer ruimte voor levendigheid en groei.

 

Durf creatieve risico’s te verkennen en je verbeeldingskracht aan het werk te zetten zodat je klaar bent voor élke toekomst.

Klaarmaken voor élke toekomst

Als de coronacrisis ons één ding heeft geleerd, dan is het wel dat we nu weten hoe onvoorspelbaar (en soms onvoorstelbaar) de toekomst is. Tillema neemt ons daarom mee in de wereld van 'antifragiliteit', waarin we sleutels kunnen halen die ons klaar maken voor élke toekomst. Zijn verhaal is ook enigszins ongemakkelijk, want leiders en managers kunnen zich dan niet meer langer verschuilen achter allerlei gelikte methoden, technieken


Kees Tillema_
Dr. Kees Tillema is organisatieadviseur en oprichter van Het Zuiderlicht Managementadviseurs.

 

Daarnaast doceert hij management accounting & control aan de Rijksuniversiteit van Groningen. Hij houdt zich al jaren bezig met de vraag hoe organisaties control en vertrouwen op onconventionele wijzen kunnen verbinden. Tillema is daarnaast klassiek musicus en instructeur full contact karate.

Naar boven 

Column Kees Tillema

5/12
Loading ...