Stefan Betting,

Cursusleider Finance Academy

 

“De regels voor registercontrollers zijn niet allemaal zwart-wit”

De registercontroller moet zich anno 2021 blijven ontwikkelen. Om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelen in zijn en haar vakgebied. De VRC biedt in de eigen Finance Academy een breed aanbod aan cursussen, trainingen en masterclasses. Stefan Betting, docent en eigenaar van Profeda, is trainer van drie cursussen bij de VRC: IFRS Update, Clean Accounting en Update Externe verslaggeving.

Lees meer


Stefan Betting

Betting: “Wat denk jij dat de impact van corona is voor dit jaar en volgend jaar?"

 Barbara Baarsma

 

In de cursus IFRS Update staat Betting stil bij de meest recente ontwikkelingen en wijzigingen in verslaggevingsregels voor beursfondsen. Betting: “Vanaf 1 januari 2019 is bijvoorbeeld de nieuwe leasestandaard IFRS 16 van toepassing en dat is nog steeds een hot onderwerp. Het heeft grote gevolgen voor organisaties die leasen en veel registercontrollers worstelen daar vandaag de dag nog mee.”


Nieuwe materie

Door deze nieuwe standaard moeten alle lease- en huurverplichtingen op de balans komen in de commerciële IFRS-jaarrekening van de lessee/huurder. “De gevolgen voor organisaties die huren zijn groot”, legt Betting uit. “De nieuwe regels hebben impact op financiële ratio’s en prestaties, werknemers, beleid, processen en systemen. Dat allemaal op een rij zetten kost veel tijd energie voor registercontrollers. En je moet ook nog inschattingen maken. Het is nieuw en registercontrollers zijn het (nog) niet gewend. Je moet je voorstellen dat je nog nooit bij een beursfonds hebt gewerkt en opeens word je geconfronteerd dat je alle huurovereenkomsten op de balans moet zetten. Je krijgt daarbij te maken met een aantal dilemma’s: Wordt de huurtermijn vast of niet? Houd je rekening met een verlenging- of koopoptie? Wat doe je met huurincentives? Hoe verwerk je variabele huren? Ik wil de registercontroller in de cursus duidelijk maken welke regels er zijn en het is vervolgens aan hem of haar om het pad uit te stippelen dat men wil bewandelen. Maar je moet ook beseffen dat er grijze vlakken zijn. Het is niet allemaal zwart-wit.”

Financiële administratie lean maken

Hoe maak je je financiële administratie lean, met zo weinig mogelijk verspilling? Het antwoord op die vraag geeft Betting in de cursus Clean Accounting. “Om dit te bewerkstelligen moet je je als registercontroller focussen op de big five. Het eerste onderdeel is: je wilt meer omzet hebben. Hoe realiseer je dit? Stel, ik heb een finance academy en ik geef alleen fysieke trainingen. Om na de uitbraak van het coronavirus meer omzet te halen, moet je online trainingen gaan geven. Om die manier genereer je toch inkomsten en je kunt het een vervolg geven als het virus ingedamd is. Dan kun je fysieke én online trainingen geven. Het is maar een klein voorbeeld. Lean impliceert dat je je namelijk ook snel kunt aanpassen aan veranderende omstandigheden.”

Finance Academy VRC

De VRC heeft een eigen finance academy met een breed aanbod aan cursussen, trainingen en masterclasses voor registercontrollers. Door sterke banden met het onderwijs en de finance wereld heeft de VRC een uitgebreid docentennetwerk en is er een cursusaanbod voor verschillende specialisaties in finance management en control. Een volledig aanbod van cursussen vindt u hier: https://lidportaal.vrc.nl/cursussen/cursussen.


Structureel minder kosten

Het tweede aspect van de big five is het hebben van structureel minder kosten. “Je denkt er bijvoorbeeld aan om een aantal fysieke locaties permanent te sluiten. Je moet personeelsleden overtuigen om thuis te werken en niet langer, alleen en uitsluitend, op kantoor. Dat scheelt je huisvestingslasten en je hebt minder reiskosten. Bovendien voldoe je beter aan de gewenste milieudoelstellingen. De volgende stap is het verbeteren van je liquiditeit. Veel bedrijven, zeker die snel groeien, zijn goed in het verkopen van diensten en goederen, maar hebben hun portemonnee niet op orde. Ze geven te veel uit of hebben een zwak debiteurenbeheer. Hier ligt een mooie opdracht voor de registercontroller om in kaart te brengen wat de mogelijkheden zijn en waar de verbeterpunten liggen. Zijn er achtergestelde leningen? Kunnen bij de overheid subsidies worden aangevraagd? Of mogelijk liggen er kansen voor crowdfunding?”


Waar liggen de risico’s?

“Een organisatie is gebaat bij het beperken van risico’s”, stelt Betting, die daarbij punt vier van de big five aanhaalt. “Maar hoe breng je nou risico’s in kaart? Hoe stel je je prioriteiten? Er zit hierin een verschil tussen urgent en belangrijk en niet-urgent en niet-belangrijk. Het laatste punt waar je aan moet werken om je financiële administratie lean te maken is door het creëren van meer tijd. Veel registercontrollers en niet alleen registercontrollers, worden overspoeld met vragen. Daarnaast moet je steeds meer doen in minder tijd en met minder werknemers. In de cursus geef ik een groot aantal praktische tips en tricks hoe je desondanks meer tijd voor jezelf en je team creëert.”

 

“Hoe breng je nou risico’s in kaart? Hoe stel je je prioriteiten?”


De invloed van corona

In de derde cursus die Betting verzorgt, Update Externe verslaggeving, staat hij uitgebreid stil wat de gevolgen zijn van de coronacrisis op de rapportage van ondernemingen. “Naast de veranderingen die er zijn vanaf het boekjaar 2020 in de regelgeving rondom de jaarrekening, ga ik ook in op de impact van corona. Het heeft bijvoorbeeld gevolgen gehad voor de waardering van de voorraad. Stel, je hebt een kledingzaak. De kledingzaken waren enige tijd dicht en de online verkoop was niet afdoende om alles te dekken. De vraag is hoe je de voorraad waardeert. De voorraad waardeer je tegen kostprijs. De vervolgwaardering van die voorraad waardeer je af tegen kostprijs of een lagere marktwaarde. Een spijkerbroek kun je altijd nog verkopen en dus verandert die waarde niet. Maar dat geldt niet voor een carnavalsoutfit van Donald Trump. Joe Biden is nu president van de Verenigde Staten en dus is er veel minder vraag naar een outfit van Trump. Ik probeer elke registercontroller een spiegel voor te houden. Laat me maar je jaarrekening zien. Wat denk jij dat de impact van corona is voor dit jaar en volgend jaar?”


Organisaties komen in de problemen

Volgens Betting wacht organisaties na de coronacrisis nog een onzekere periode. “Organisaties komen in de problemen vanwege uitgestelde belastingschuld. Dat wordt het grootste probleem. Stel, je betaalt als bedrijf per maand een ton aan btw en als gevolg van corona hoefde je een half jaar geen btw te betalen. Dat bedrag moet je vervolgens in drie jaar tijd terugbetalen. Dat wordt nogal een opgave. De normale verplichtingen lopen gewoon door en dus moet je meer geld gaan verdienen om de huidige en achtergestelde (belasting)schulden af te lossen. Als organisatie, en dus ook als registercontroller, moet je een manier vinden om hier een oplossing voor te vinden.”

Naar boven 

Stefan Betting

11/13
Loading ...