Next Generation - Sector: zorg

 

Jasper de Grouw,
manager bedrijfsvoering Beatrix Kinderziekenhuis

 

“Mijn motto is: pluk de dag en geniet van het moment 

Jasper de Grouw hoort met zijn 33 jaar bij de nieuwe generatie financials, maar werkt tegelijkertijd al bijna negen jaar bij Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). In 2020 behaalde Jasper zijn RC-titel. Hoe kijkt hij aan tegen zijn huidige werk, zijn eigen toekomst en wat heeft hij aan zijn achtergrond als goochelaar? “Tijdens presentaties probeer ik vaak te zorgen voor een verrassingselement.” 

Lees meer

Foto: Van Vliet Fotografie



Sebastiaan van Welie_374

Jasper haalde zijn bachelor Accountancy & Controlling aan de Rijksuniversiteit Groningen en daar werd zijn interesse in de ziekenhuiswereld getriggerd. “Dat gebeurde tijdens het onderwerp financiën in de zorg. Opeens gaat het niet meer over aandeelhouderswaarde, maar over patiënten en mensenlevens. Het spanningsveld tussen finance en zorg heeft mij geboeid vanaf het begin. Je wilt met de financiële middelen die er zijn zo goed mogelijke zorg leveren. Toen na de opleiding de vacature medewerker financiën en control voorbijkwam bij het UMCG, was dat voor mij de reden om te reageren. Zo ben ik hier terechtgekomen en niet meer weggegaan.”

 

Bestuur kinderziekenhuis

Na medewerker financiën en control te zijn geweest, werd Jasper achtereenvolgens controller, sectorcontroller en sinds mei 2019 manager bedrijfsvoering van het Beatrix Kinderziekenhuis dat onderdeel is van het UMCG. “In deze hoedanigheid zit ik ook in het vierkoppig bestuur van het kinderziekenhuis. Dat bestaat verder uit twee medisch specialisten en een manager die zorgdraagt voor het verpleegkundigenbeleid. In mijn functie ben ik verantwoordelijk voor de bedrijfsmatige en ondersteunende processen, waaronder finance.”

 

Wil jij ook in de rubriek Next Generation?  
Stuur een e-mail met je contactgegevens naar vrc@vrc.nl 

 

 

Terug naar de schoolbanken

Toen Jasper al enkele jaren werkzaam was in het ziekenhuis, besloot hij in 2017 de opleiding tot registercontroller te volgen. “Tijdens de controllersopleiding werd al gezegd dat er een vervolgopleiding was. De opleiding tot registercontroller. Toen is dat zaadje al gepland. Als je vervolgens een aantal jaren werkervaring hebt, kijk je op een heel andere manier dan vanuit de schoolbanken. Ik wilde me graag verdiepen, samen met gelijkgestemden van andere organisaties. Ik wilde met hen bespreken hoe zij tegen bepaalde situaties aankijken. Bovendien heeft de opleiding gezorgd voor een verdiepingsslag van mijn theoretische kennis. Daarnaast straalt de titel een zekere waarde uit. Het geeft aan dat je hebt geleerd om op een bepaalde manier naar complexe vraagstukken te kijken.”


Integrale blik

In zijn functie als manager bedrijfsvoering vindt Jasper het interessant om vanuit een brede multidisciplinaire invalshoek te kijken. “De integrale blik is hier in het ziekenhuis cruciaal. Het is hier verdeeld in veel verschillende loketten. Zo heb je een ICT-loket, juridisch loket, verpleegkundig loket en een finance-loket. Ieder loket wil het vanuit zijn of haar perspectief zo goed mogelijk doen en dat werkt soms tegenstrijdig. Als manager is het mijn taak om ervoor te zorgen dat de hele afdeling het goed krijgt. De loketten moeten op een goede manier op elkaar aansluiten. Het is één van de dingen die ik heb geleerd vanuit de opleiding.”

 

“De RC-titel straalt een bepaalde waarde uit.”


Daarnaast worden, ook in het ziekenhuis, data steeds belangrijker. Jasper probeert daar handen en voeten aan te geven. “Veel van wat er in het ziekenhuis gebeurt, gaat op gevoel. Het is belangrijk om zaken objectiveerbaar te maken. Om beslissingen te kunnen nemen, helpt het om dat te doen op basis van objectiveerbare data en informatie. Zo hadden wij als ziekenhuis tijdens de piek van de coronacrisis dagelijks inzicht in onze capaciteit. Wij wisten hoeveel patiënten er lagen, hoeveel mensen werden opgenomen, waar nog ruimte was en wat we de volgende dag konden verwachten. Zo konden wij sturen op basis van data en cijfers en vervolgens knopen doorhakken.”


Complexe puzzels oplossen

Als we Jasper vragen waaruit hij voldoening haalt in zijn werk, zegt hij: “Het oplossen van complexe puzzels en ervoor zorgen dat dat lukt met het team. In de rol van manager voel je je soms een beetje een dirigent. De dirigent staat niet groot op het toneel. Het orkest is het belangrijkste en voert uit. De dirigent zorgt dat het geheel goed speelt. Als het vervolgens lukt om met elkaar wat moois neer te zetten, geeft mij dat de meeste energie. Maar ik wil het werk zeker niet romantiseren, want het bestaat ook regelmatig uit gedoe en problemen. Zo hebben ook wij te maken met capaciteitstekorten. Te weinig geld, te weinig vierkante meters, te weinig personeel en een hoog ziekteverzuim. Als manager probeer ik hierin alles zo goed mogelijk te regelen.”

Jasper de Grouw

Jasper de Grouw:

“De integrale blik is hier in het ziekenhuis cruciaal.”

Pluk de dag

Jasper is momenteel tevreden in zijn rol als manager bedrijfsvoering bij het Beatrix Kinderziekenhuis, maar dat betekent niet dat hij niet nadenkt over de toekomst. “Ik wil mezelf blijven ontwikkelen. Met name op bestuurlijk vlak. Ik ben benieuwd hoe bestuurlijke processen werken. Zo heeft een functie richting financieel directeur zeker mijn interesse. Of ik daar energie van ga krijgen, dat kan ik nog niet goed inschatten. Zo moet het voor mij breder kunnen worden ingevuld dan alleen het financiële aspect. Mijn motto is pluk de dag en geniet van het moment. Als je er zo in staat, gaat het werk ook automatisch. 

Ik ga met veel plezier naar het werk en als je dat uitstraalt, krijg je dat terug van je omgeving. Ik ben nog maar 33 jaar oud en er gaat zeker nog wel een keer wat anders komen, maar op dit moment is dat niet iets waar ik concreet over nadenk.”

 

“In de rol van manager voel je je soms een beetje een dirigent.”

 

Uit de hand gelopen hobby

Tien maanden geleden veranderde het leven van Jasper. Hij werd voor het eerst vader na de geboorte van zijn dochter. “Vanaf dat moment ben ik wel anders naar mijn baan gaan kijken. Het is een intensieve baan, maar ik wil ook tijd doorbrengen met mijn gezin. Dat betekent dat ik soms keuzes moet maken en ik niet altijd tot laat door kan werken. Een andere keuze die ik heb gemaakt, is om te stoppen met optreden als goochelaar. In het verleden ben ik Nederlands jeugdkampioen goochelen geweest. Het is langzamerhand uitgegroeid tot een uit de hand gelopen hobby, die ik combineerde met het dagvoorzitterschap tijdens bijeenkomsten. Als gevolg van de coronacrisis had ik geen optredens meer en na de geboorte van mijn dochter heb ik besloten om hiermee te stoppen.”


In zijn dagelijkse werk heeft Jasper profijt van zijn achtergrond als goochelaar, zegt hij. “Ik moet regelmatig presenteren voor een groep. Het gaat er dan om hoe je de aandacht vasthoudt als je een verhaal vertelt. Als ik een update geef over de stand van zaken van de financiële cijfers, probeer ik er vaak een verrassingselement in te stoppen. Bijvoorbeeld in de vorm van een grapje. Als de aandacht even dreigt te verslappen, zie je dat daardoor de focus terugkomt.”


Naar boven 

Next Generation

9/13
Loading ...