Kees Hamster op plaats één
in top 50 registercontrollers

Drs. Kees Hamster RA RC van VGZ pakt de eerste plaats in onze top 50 van registercontrollers in commerciële organisaties. Hij wordt op de voet gevolgd drs. Erik Swelheim RC, CFO van KLM. Opvallend genoeg komt Theo Brink, CFO van de ANWB, zowel in de lijst van commerciële organisaties als in de RC Top 20 van not-for-profit registercontrollers voor.   

Lees meer

 Barbara Baarsma

VRC publiceert bijna ieder jaar een RC Top-50 en een RC Top-20, die bestaat uit registercontrollers die een aantoonbare eindverantwoordelijke positie bekleden. De RC Top-50 heeft betrekking op het bedrijfsleven, de RC Top-20 op de not-for-profitsector. De positie op de Top 50 ranglijst wordt bepaald door de omzet van het bedrijf of bedrijfsonderdeel in het jaar 2019. Hamster van VGZ staat genoteerd boven Swelheim van KLM. Ron Wirahadiraksa (in voorgaande edities vaak in de lijst opgenomen) is niet meer in de lijst terug te vinden omdat hij bij Alvarez & Marsal Restructuring aan de slag is gegaan. Er staan dit jaar in totaal negen registercontrollers in de top 50 die er in de vorige editie nog niet in stonden. Met als hoogste nieuwe binnenkomer Erkan Bayar, CFO Technology van Wolters Kluwer.

 

Zwaardere functies

Ook dr. Frank Gouweleeuw RC, Financieel Directeur bij PostNL, komt hoog binnen. Hij bekleedt de achttiende plaats. De ondergrens van de omzet bij de top 50 lag dit keer op 566 miljoen euro, ongeveer gelijk aan de vorige editie. De omzet van de bovenste bedrijven steeg met 7,5 procent. De gemiddelde omzet van de hele lijst steeg met 20,9 procent. Hoewel dit mede komt door functiewijzigingen, lijkt het erop dat RC’s steeds zwaardere eindverantwoordelijke functies bekleden. Waar Gijsbert de Zoeten in een vorige editie nog in de lijst prijkte, is hij door zijn vertrek bij LeasePlan nu niet meer terug te vinden. Drs. Steven van Schilfgaarde RC, lid van de RvC van LeasePlan, neemt de honneurs voor de leasemaatschappij waar. Naar verwachting zien we in een komende editie Otto Jager RC, CFO TenneT, ook niet meer terug in de top 50. Tenzij hij aanklopt bij een organisatie die qua omzet net zoveel recht geeft op een plaats in de lijst. Hij heeft namelijk zijn afscheid bij TenneT aangekondigd.

Lees hier het interview met Annemieke Kooijmans, CFO Syngenta en de nummer 4 in onze top 50  

De top 50 registercontrollers:

Top 50 - Top 20_575
Top 50 - Top 20_575 COPY

Kees Hamster
1) Kees Hamster - VGZ

(CFO van Coöperatie VGZ)

Leeftijd: 50

Omzet onderneming: 11,03 miljard euro

Opleiding: RC-opleiding Erasmus Universiteit (1999)

 

Erik Swelheim - KLM
2) Erik Swelheim - KLM

(CFO, lid raad van bestuur KLM)

Leeftijd: 54

Beursnotering: Air France-KLM: AMX

Omzet onderneming: 10,97 miljard euro

Opleiding: RC-opleiding VU Amsterdam (1994)

Conchita Mulder
3) Conchita Mulder - Volkers - ABP

(CFO van ABP)

Leeftijd: 52

Beursnotering: geen

Omzet onderneming: 10,54 miljard euro

Opleiding: RC-opleiding VU Amsterdam (1996)

Annemieke Kooijmans
4) Annemieke Kooijmans - Syngenta

(CFO)

Omzet onderneming: 10.500 miljoen euro

Vaker in de topregionen

Theo Brink, CFO van de ANWB, staat zowel in de RC Top 50 (commerciële activiteiten) als de RC Top 20 not-for-profit (belangenbehartiging). De rangschikking voor de RC Top 20 is niet op omzet, zoals bij de RC Top 50, maar op sociaal bereik: hoeveel mensen heeft de organisatie bereikt. Bijvoorbeeld hoeveel patiënten, cliënten, studenten of huurders. In de categorie woningbouw (criterium: aantal huurders) is het niet verwonderlijk dat drs. Dirk Jan van der Zeep RC, Lid van de Raad van Bestuur van Stichting Portaal, en drs. Jan Peter Duijvestijn RC, Financieel Directeur bij Staedion, weer komen bovendrijven. Zij verkeerden al vaker in de hoogste regionen. Datzelfde, maar dan voor openbaar bestuur, overheidsdiensten en verplichte sociale verzekeringen (criterium: aantal bereikte burgers) geldt voor drs. Ronald van der Steen RC, CFO directie Metro en Tram bij de Gemeente Amsterdam.

 

Tot slot laten we in de categorie levensbeschouwelijke en politieke organisaties, belangen- en ideële organisaties Jos Huijbregts RC, ex-CFO van The Ocean Cleanup niet onvermeld. In eerdere edities van de RC Top 20 was hij nog niet in de lijst te vinden, maar met zijn organisatie heeft hij een enorme grote impact gehad. Inmiddels is Huijbregts geen CFO meer bij The Ocean Cleanup, maar draagt hij de organisatie nog wel een warm hart toe.

Lees het interview met Jos Huijbregts, voormalig-CFO van The Ocean Cleanup die is opgenomen in de RC Top 20 voor non-profit-organisaties  

De top 20 registercontrollers voor non-profit organisaties:

Top 50 - Top 20_575 COPY COPY

Dirk Jan van der Zeep
1) drs. Dirk Jan van der Zeep RC  - Stichting Portaal

(Lid Raad van Bestuur)

Bereik 2019: 51.500 sociale huurwoningen

Opleiding: 13-05-1997 UvA

Jan Peter Duijvestijn
2) drs. Jan Peter Duijvestijn

(Bestuuurder / Financieel Directeur Staedion)

Leeftijd: 61

Bereik 2019: 43.110 sociale huurwoningen

Opleiding: Vrij University Amsterdam

Ton de Rond
4) drs. Ton de Rond

(Directeur / Bestuuurder Habion)

Bereik 2019: 11.300 sociale huurwoningen

Opleiding: Erasmus University Rotterdam

Ronald van der Steen
5) drs. Ronald van der Steen RC EMFC

(CFO directie Metro en Tram)

Bereik 2019: 938.000 reizigers per dag

Opleiding: Nyenrode Business University

Naar boven 

Top 50 - Top 20

11/13
Loading ...