Renier Vree_452 COPY

INNOVATIE

 
Training Power BI

 

“Registercontrollers kunnen veel tijd besparen”

De VRC heeft een eigen Finance Academy met een breed aanbod aan cursussen, trainingen en masterclasses voor registercontrollers. Trainingen in Power BI Basis zijn sinds 2020 ook te volgen. Deze trainingen worden gecoördineerd door Jeroen Heerschop, oprichter van Get Responsive. “Finance kun je visueel maken.”

Lees meer


Edgar Karssing

 Barbara Baarsma

Microsoft Power BI, onderdeel van Microsoft Office365, is een hulpmiddel voor finance professionals om data om te zetten naar inzichten. “Dit gebeurt op een visuele manier, aan de hand van grafieken”, legt Heerschop uit. “Er zijn nog veel organisaties die werken met Excel. Zij doen hierdoor veel handmatig. Het is een statisch proces, met vooral veel tabellen. Excellijstjes worden uitgeprint en naast elkaar gelegd. Ik zie Power BI als een alternatief hiervoor. Je maakt interactieve dashboards, zodat je veel makkelijker inzichten krijgt. Je klikt op een bepaalde dwarsdoorsnede die je in een grafiek ziet en de rest van het dashboard verandert automatisch mee. Het is bijvoorbeeld heel eenvoudig om de omzet per maand van die ene klant te zien. Hiervoor hoef je niet een hele tabel door te spitten. Overigens zie ik Excel niet verdwijnen. Het blijft de ideale tool voor invoer en het snel maken van berekeningen. Maar veel data- en rapportagehandelingen die nu nog in Excel gebeuren, kunnen makkelijker en efficiënter gedaan worden in Power BI.”


Voor iedereen in te zien

Een ander voordeel dat Power BI heeft ten opzichte van Excel, is dat de inzichten praktischer voor iedereen in een organisatie zijn in te zien. Heerschop: “In organisaties die nog met Excel werken, zijn het vaak de registercontrollers of analisten die de bestanden in beheer hebben en deze naar iedereen e-mailen. De dashboards van Power BI staan daarentegen volledig online en iedereen kan op elk moment naar de informatie gaan. Of dat nu op de computer of met een smartphone is. Bovendien kun je met Power BI veel dingen automatiseren. Je kunt bijvoorbeeld aangeven dat bepaalde data elke drie uur opgehaald moet worden. Of: Voer deze bewerkingen uit en ververs de grafieken. Als je dat één keer hebt gedaan, gaat het daarna automatisch en staat het online. Je hoeft dus niet meer te wachten op het rapport van de analist.”

 

“In een Power BI-dashboard kun je heel makkelijk data aan elkaar knopen en grafieken over gecombineerde data heen maken.”

Meer dan cijfers in grafieken

Power BI is in de ogen van Heerschop meer dan alleen cijfers in grafieken zetten. “Het kan uit verschillende bronnen data inlezen. Denk aan een ERP-systeem, een CRM-systeem, maar ook het budget dat misschien nog in Excel staat. In een Power BI-dashboard kun je heel makkelijk die data aan elkaar knopen en grafieken over de gecombineerde data heen maken die inzichten genereren. Als dat eenmaal is opgezet, kun je het vervolgens automatisch elke dag laten verversen.”

 

Minder verantwoordelijkheid bij registercontrollers

Registercontrollers zijn in de ogen van Heerschop nog lang bezig met het vervaardigen van rapportages. Zij kunnen tijd besparen. “Er ligt nog veel verantwoordelijkheid bij registercontrollers als het gaat om het maken en verspreiden van rapportages voor verschillende vestigingen. Met het gebruik van Power BI wordt dat makkelijker. Dat betekent dat er minder verantwoordelijkheid bij de registercontroller komt te liggen en dat medewerkers door de héle organisatie heen meer datagedreven werken. 

 

Training Power BI Basis 1 en Basis 2


De Power BI trainingen worden gecoördineerd door Jeroen Heerschop, oprichter van Get Responsive. Get Responsive heeft al meer dan 2.500 professionals getraind. Klanten zijn verspreid over alle sectoren, onder andere banken, retailers, consultancy, overheden, ziekenhuizen en universiteiten. De trainingen worden gegeven door mensen met een businessachtergrond, voor optimale aansluiting met de deelnemers. Opgeven voor de training kan via: https://www.lidportaal.nl/cursus/training-power-bi-basis-1. Voor VRC-leden kost de training 295 euro, niet-leden betalen 395 euro. Ook vervolgtraining Power BI Basis 2 is beschikbaar binnen de VRC Finance Academy. De trainingen geven elk recht op 8 PE-punten.


Zij kunnen zelf een koppeling maken met het systeem, zonder tussenkomst van de registercontroller of IT. De tijd die je hier als registercontroller mee wint, kun je gebruiken om (samen) de cijfers te analyseren, te bespreken en bepaalde doelen te stellen.”


Ruimte voor eigen analyse

Power BI biedt de mogelijkheid voor medewerkers in de gehele organisatie om eigen inzichten te creëren. Heerschop ziet dat dit in verschillende organisaties al gebeurt. “Zij bieden hun medewerkers ruimte voor eigen analyse. Ik vind dat hierin ook een rol weggelegd is voor de registercontroller. Hij of zij moet de kundigheid hebben om uit al die verschillende analyses te herkennen wat (op dit moment) interessant is. Maar ook, waar nodig, de kaders te stellen. Zodat de verschillende analyses elkaar versterken en er geen ongecontroleerde wildgroei ontstaat.”


Basiskennis Excel voldoende

Om deel te nemen aan de Training Power BI Basis is veel voorkennis niet nodig. “Een basiskennis van Excel is voldoende. Power BI heeft veel raakvlakken met Excel. Een aantal onderdelen die je van Excel kent, komen terug in Power BI. Alleen in een moderner jasje. In plaats van draaitabellen in Excel, maak je visualisaties in Power BI.”
“De training begint echt bij het begin. De belangrijkste componenten komen langs om van data een interactief dashboard te maken. Na de eerste dag training kun je al de eerste dashboards maken. Als je de basisstappen kent, kun je aan de slag.”


Begin klein

Heerschop wil de deelnemers aan de training meegeven dat Power BI verder gaat dan het maken van grafieken. “In Power BI kun je modellen maken aan de hand van data. Als je die vaardigheid beheerst, opent dat veel deuren. Het maakt het veel makkelijker om data te combineren tussen de verschillende databronnen. Je kunt relaties leggen tussen de verschillende tabellen en je kunt alle mogelijke combinaties maken met de data. Het is geen programma dat alleen te begrijpen is voor mensen van de IT-afdeling, maar medewerkers in de business kunnen het absoluut ook. Ik adviseer altijd eerst klein te beginnen en na het bouwen van een eerste interactief dashboard, wil men vaak niet meer terug.”

 

“Het is geen programma dat alleen te begrijpen is voor mensen van de IT-afdeling"

Naar boven 

Jeroen Heerschop

14/15
Loading ...