CFO Nederlandse Loterij
CFO Facilicom
Voor zijn huidige functie was hij elf jaar verbonden aan Essent. Bij Essent faciliteerde als directeur Corporate Finance & Control de overname met een waarde van 9 miljard euro door de Duitse energiereus RWE. En werd vervolgens bij RWE voor een periode van 5 jaar de eerste niet-Duitse CFO met de opdracht om de beloofde ‘hockey-stick’ in het bedrijfsresultaat waar te maken. Ondermeer door het realiseren van substantiele kostenbesparingen, het afstoten van bedrijfsonderdelen en het integreren van Essent binnen RWE. Zijn rol als van lid van de Raad van Bestuur/ CFO bij Essent combineerde hij in het laatste jaar met de rol van CFO van RWE Retail, zijnde de B2B- en BtC verkoopkanalen van RWE in meerdere landen. Daarvoor werkte hij als managementconsultant en senior-manager bij accountants- en adviesorganisatie EY voor grote organisaties. Om die bedrijfsmatiger te laten werken. Hij ontwikkelde ze van taakorganisatie naar marktorganisatie, met name door het opzetten of doorontwikkelen van de financiele functie. Waarbij de focus ligt op waardecreatie en voorspelbaarheid van resultaten. Vervolgens heeft hij dat bij Essent mogen doen en nu bij de Nederlandse Loterij. “Het met een team doorvoeren van dergelijke transformaties vind ik echt fantastisch om te doen.”
Blok is 52 jaar oud, hij is getrouwd en hij woont in het “gezellig bourgondische” Den Bosch. Hij kookt graag, hij houdt van winnen en hij sport veel. “De Nederlandse Loterij is ook sterk verbonden met de sport.” Bij EY was zijn mentor Harm van Nimwegen; naast senior partner van EY ook de voorzitter van de Vrije Universiteit register controller-opleiding in Amsterdam. Zo werd hij ook RC. Twee jaar later gaf hij al les in ‘BIV/AO’ in de accountancy opleiding aan de VU. De RC-opleiding is volgens Blok “één van de beste dingen” die hem is overkomen. “Wat ik op vrijdag aan de VU leerde, kon ik maandag in de praktijk brengen bij EY-klanten. De theorie was praktisch vertaalbaar, onderwerpen werden in samenhang gedoceerd en kwaliteit van mede-studenten uitstekend. Je leert met elkaar en van elkaar.” Aan de kant van Business Control heeft Arjan dan ook een sterke voorkeur voor RC’ers. “Dat omdat de RC-opleiding allemaal essentiële vakgebieden, met een prima variatie breedte, diepgang en samenhang. De RC-opleiding is een uitstekende kopstudie bovenop bedrijfseconomie of informatica-achtige opleidingen.”
“Wat zijn je risico’s, welke accepteer je en welke mitigeer je?”
Inmiddels bekleedt Blok ook commissariaten. “Het is ontzettend leerzaam om bij andere bedrijven te kijken, op de stoel van de toezichthouder / stakeholder te zitten en daardoor ook veel beter te weten hoe je een Raad van Commissariaten functioneert en op welke wijze je met een RvC kunt samenwerken, maar ook hoe je een RvC voor je kunt laten werken. Ik word zo zelf een betere CFO.” Blok kijkt heel bewust welke waarde hij kan toevoegen en stelt veel vragen. “Dit hoort bij de RC en CFO. Zij zijn de hoeder van het verdienvermogen van het bedrijf. Juist niet door alleen risico’s te vermijden of weg te nemen, maar door een sterke orientatie op de business opportunities. Waar liggen de kansen en hoe halen we daar, met open blik op de bijbehorende risico’s, het meeste rendement uit? Wat zijn je risico’s, welke accepteer je en welke mitigeer je?” De RC-opleiding leerde hem te focussen op hoe de organisatie meer kan verdienen. “Dat in tegenstelling tot de vragen als ‘waarom zijn die kosten zo hoog?’ of ‘is alles wel op de correcte grootboekrekening verantwoord’. Dus vooral niet met de insteek ‘als ik het niet begrijp dan zal het wel niet kloppen’ en vervolgens nog meer de detail in. Het gaat juist om het behouden van de helicopterview en het aanzetten van het verantwoordelijk management.
Naar boven
Bouvy startte haar carrière bij Unilever, waar ze binnenkwam als trainee. Ze is er uiteindelijk twaalf jaar in dienst geweest en heeft er verschillende functies bekleed. In deze periode volgde zij de RC-opleiding. Na Unilever startte Bouvy bij Royal Haskoning als CFO. “Dat was een grote uitdaging. Ik kreeg de verantwoordelijkheid voor welhaast alles. De gebaande paden zoals bij Unilever waren hier niet aanwezig. Ik geloofde destijds niet in de harde en zakelijke aanpak van de organisatie. Het paste in mijn ogen niet bij de organisatie.”
“De implementatie van een ERP-systeem was als een openhartoperatie tijdens een marathon”
In die tijd raakte ze in gesprek met KPN, waar ze op zoek waren naar een CFO die ook de technische kant begreep. Bouvy kwam in een team terecht waarin goed werd samengewerkt, maar na de klus voelde ze behoefte aan een nieuwe uitdaging. Dat werd Rituals, destijds een startup die naar een scaleup moest worden gebracht. “Hier moesten we de mouwen opstropen. Alles moest in een hoog tempo worden opgepakt in. Finance, business control, legal, IT en HR.” De implementatie van het nieuwe ERP-systeem omschrijft zij als een “openhartoperatie tijdens een marathon”. Nadat de grote wijzigingen waren doorgevoerd, voelde ze weer de behoefte aan een nieuwe uitdaging. Na gesprekken met verschillende bedrijven startte Bouvy in september 2018 bij Facilicom. “Dat bedrijf bleek verrassend dynamisch en complex.”
Naast haar werk zet Bouvy zich vol enthousiasme in voor verschillende nevenfuncties. Zij is jarenlang voorzitter geweest van de jury van de scriptieprijs van de Vereniging van Registercontrollers en ze is penningmeester voor de Richard Krajicek-foundation. Onlangs is ze gevraagd om les te geven op de Erasmus Universiteit Rotterdam. “Ik ben van mening dat de huidige RC’s zich moeten inzetten om de volgende generatie RC’s te helpen. Ik vraag andere CFO’s dan ook om gastcolleges te verzorgen.”
Naar boven