Financieel Directeur Staedion
Financieel Directeur KNVB
Financieel Directeur Staedion
Jan-Peter Duijvestijn is bestuurder/financieel directeur bij woningbouwcorporatie Staedion. Maar hij was ook de eerste voorzitter van de Vereniging van Registercontrollers en hij draagt nog steeds lidnummer één. “De RC-titel is een onderscheidend merk.”
Duijvestijn werkt ruim acht jaar als CFO annex bestuurder bij de woningbouwcorporatie. Hij studeerde eerst bedrijfseconomie aan de Vrije Universiteit bij professor Traas. Die was op zijn beurt de RC-opleiding aan het voorbereiden. “Ik wilde niet als RA achteruitkijken, maar vooruitkijken. Destijds was er in Nederland alleen de RA-opleiding. “Toen ik twee jaar was afgestudeerd, kwam de RC-opleiding er en daar ben ik meteen op ingesprongen. Het curriculum van de RC opleiding was veel breder met meer aandacht voor strategie en bedrijfsmatige onderwerpen. Dat sprak mij aan.” Duijvestijn kwam met twee jaar Shell-werkervaring in de eerste groep van 19 studenten en studeerde in 1988 af.
De afgestudeerde controllers, richtten samen de Vereniging van Registercontrollers (VRC) op en lieten RC en registercontroller registeren als dienstenmerk in de Benelux. “Er was behoefte om met onze titel onderscheidend te zijn. Tot op de dag van vandaag mag iedereen zich controller noemen, maar niet RC. Onderscheid was ondermeer dat we een vereniging oprichtten, met een programma van permanente educatie.” Duijvestijn werd de eerste voorzitter. Als RC is hij betrokken bij de business. “Dat is essentieel voor een goede RC. Naast vaktechnische basiskennis heeft de RC kennis van de business en soft skills nodig. Het goede nieuws is dat je die kunt ontwikkelen en daar bij de RC opleiding ook volop aandacht aan wordt gegeven.”
“As je hogere eisen en doelen stelt aan je personeel, leidt dit tot betere resultaten”
Hij werkte achttien jaar voor Shell in binnen- en buitenland. In allerlei financiële functies. Uiteindelijk werd hij CFO bij de chemie poot van Shell in Pernis en Moerdijk. Hierna kwam hij in de Raad van Bestuur van Smit Internationale N.V., de maritieme dienstverlener uit Rotterdam. Vanuit de behoefte om een maatschappelijke bijdrage te leveren, ging hij werken bij Staedion, de woningcoöperatie uit Den Haag. “Ik heb daar financieel veel moeten herstructureren. Dat was een pittige, maar leuke klus.” Duijvestijn is ook toezichthouder bij de Alrijne zorggroep in Leiden. “Als RC kun je in deze sector een bijdrage leveren aan de diverse problemen die er spelen. Denk aan het spanningsveld tussen de toenemende vraag door vergrijzing en de beperkte capaciteit in verplegend personeel. Maar ook aan de stijgende kosten en de dalende zorgbudgetten.”
“Ik wil graag op Champions League-niveau opereren”. De CFO faciliteert als leider anderen om doelpunten te scoren. Als je hogere eisen en doelen stelt aan je personeel, leidt dit tot betere resultaten en meer plezier en voldoening. Net zoals in het voetbal. Stel uitdagende doelen, maar zorg dat je die ook kunt halen.” In dat proces ziet Duijvestein zichzelf als de coach en begeleider van het team. “Ik ben niet zozeer iemand die moet scoren. Je hebt een divers team nodig, met verschillende competenties, zienswijzen en stijlen. Een leider moet ruimte laten voor de creativiteit en de tegenspraak van zijn team. Zo stimuleer je ontwikkeling.”
Naar boven
Francis is financieel directeur en werkt al negentien jaar bij de KNVB. “Ik krijg een warm gevoel van hetgeen voetbal kan doen met mensen.” Francis is ooit begonnen bij KPMG. “Ik zag mezelf niet als accountant aan de slag gaan. Ik zag in mezelf eerder een controller, een sparringpartner voor de business.” Wat betreft loopbaan kijkt Francis maar een paar jaar vooruit. “Het heeft niet zoveel zin om verder dan dat te kijken. Want er gebeurt van alles met je als persoon. En er gebeurt ook van alles met organisaties. Soms rol je gewoon ergens in. Soms moet je geluk hebben. Als ik mijn werk leuk blijf vinden en ik genoeg uitdagingen heb, kan ik over een paar jaar ook nog in deze functie werken.”
De belangrijkste aspecten van werk zijn volgens Francis plezier hebben in het werk, met klanten omgaan, zichzelf uitdagen en waarde toevoegen. “Deze aspecten vind ik terug in mijn functie.” De financieel directeur zegt veel te hebben gehad aan de RC-opleiding. “Het is een hele goede opleiding. Zeker als je als professional ook nog de slag naar generalist wil maken. Het is een hele brede opleiding en helpt je managementvaardigheden te ontwikkelen.” Controlling blijft volgens Francis mensenwerk. “Controlling doe je alleen maar om gedrag te beïnvloeden. Als het goed is ben je daar als RC veel mee bezig.”
Het is lastig om een interne coach te hebben als je in een directiefunctie zit. Francis: “Daarom heb ik een tijdje een externe coach gehad. Mijn reistijd van woning naar werk bedraagt anderhalf uur. De coach leerde me om op weg naar het werk te bedenken wat ik allemaal nog op het werk wil doen. Op weg naar huis bedenk ik dan wat ik allemaal nog privé wil doen. Deze aanpak werkt heel goed. Ik heb als ik thuiskom mijn hoofd leeggemaakt.” Als leider is Francis de sparringpartner van zijn team. “Ik geef veel ruimte en vertrouwen en ben aanwezig als het nodig is. Mijn medewerkers mogen ook gerust fouten maken. Als Achterhoeker ben ik van de no nonsense. Van het gewoon regelen en doen. Die quote hangt dan ook aan de muur van mijn werkkamer.”
Naar boven