Maarten de Vries

CFO AkzoNobel


Arnoud Wisse

Finance Director Europe Unilever


 Barbara Baarsma

personen - Maarten de Vries
Maarten de Vries

CFO AkzoNobel

 

“Stap uit je comfortzone”

Maarten de Vries, CFO van AkzoNobel, gaat een lastige situatie niet uit de weg. “Alleen als je echt uit je comfortzone stapt, kom je erachter hoeveel meer er is.”

Lees verder 

Als CFO van Intertrust kwam hij in een veranderende organisatie die zich net op de beurs bevond. Na een jaar stapte hij over naar AkzoNobel. Het bedrijf beleefde roerige tijden met het opstappen van zowel de bestuursvoorzitter als de CFO. Daarnaast dreigde een vijandige overname en kwamen aandeelhouders in opstand. Het stof lijkt voor het bedrijf nu enigszins neergedaald door het verkopen van de chemietak en het uitkeren van extra dividend aan aandeelhouders.

 

Ambitieuze financial

Volgens De Vries zijn het juist dit soort situaties die hem brachten waar hij nu staat in zijn carrière. “Alleen als je echt uit je comfortzone stapt, kom je erachter hoeveel meer er is.” Dat raadt hij dan ook iedere ambitieuze financial aan. “We kunnen meer dan we zelf denken, maar je moet er wel voor open staan.”

 

Opportunity driven

De Vries woonde tien jaar lang in Taiwan en vervulde verschillende Finance Functies voor Philips in Azie. “Aziaten zijn opportunity driven”, zegt hij tegen Management Scope. “Ze kijken vooruit en zien vooral kansen in plaats van problemen. Zelf ben ik de wereld ook door die bril gaan bekijken.” In Taiwan ontmoet hij ook zijn vrouw met wie hij twee kinderen krijgt. De Vries is uitermate trots op zijn kinderen. “Ze zijn ongelofelijk onafhankelijk. Wat we ze hebben meegegeven is zelfvertrouwen, discipline en een multi-culturele opvoeding.” Dynamiek kenmerkt het bestaan van De Vries. “Ik ben in mijn werkzame leven veel met Transformaties bezig geweest. Onder meer bij Philips en TNT. Dat heeft een brede view over de wereld opgeleverd.” 

 

“Het selecteren van de juiste mensen is cruciaal voor succes”

 

Sensitiviteit

Leiderschap gaat volgens De Vries over sensitiviteit. In elke nieuwe rol waar De Vries terechtkwam, moest hij weer een nieuw team neerzetten. “Het selecteren van de juiste mensen is iets dat ik door de jaren heen heb geleerd. Dat selecteren is cruciaal voor succes. Het vaststellen van een strategie is niet moeilijk, maar het ook kunnen uitvoeren is juist wel heel moeilijk. En dat kun je niet alleen. Je moet streven naar een divers team. Selecteer de juiste mensen met de benodigde capabilities.”  

Over Maarten de Vries

Functie: CFO AkzoNobel

Beursnotering: AMS, AKZA

Omzet onderneming: 9.612 miljoen (2018)

Opleiding: RC-opleiding VU Amsterdam (1989)

Naar boven 


 Ivar Blanken

personen arnoud-wisse
Arnoud Wisse

Finance Director Europe Unilever

 

“RC-opleiding geeft verdieping”

Arnoud Wisse is Finance Director Europe bij Unilever Food Solutions. De opleiding tot registercontroller gaf hem verdieping. “Heel prettig om te kunnen sparren met gelijkgestemden.”

Lees verder 

Wisse studeerde financiële bedrijfskunde in Groningen. Hij miste de diepgang en startte daarom na een aantal jaar werkervaring bij Unilever met de RC-opleiding. Wisse doorliep de internationale studie tot RC in Maastricht. “Het kunnen sparren met gelijkgestemden uit andere bedrijven ervaarde ik als zeer prettig. Ook gaf de studie mij meer wat meer daadkracht, met name in de eerste jaren na het afronden van de opleiding.”

 

“Mijn gesprekken met mentoren gebruik ik met name om te kunnen uitzoomen”


Samen kijken naar wat beter kan

Inmiddels werkt hij ruim vijftien jaar bij Unilever en heeft voor deze organisatie meerdere rollen vervuld in binnen- en buitenland. Momenteel vervult hij daar zijn zevende functie. Wisse is Finance Director Europe voor Unilever Food Solutions. Zijn activiteiten in zijn vrije tijd vertonen veel paralellen met zijn huidige werkomgeving. Hij is sportief en hij is als coach actief betrokken bij het hockeyteam van zijn zoon. “Samen met veel plezier toewerken naar een resultaat en kijken naar hoe dingen beter kunnen, is een eigenschap die ik op zakelijk gebied nastreef.”

 

Naar doel toe werken

Voor de toekomst ziet Wisse zich in meerdere soorten rollen. “Ik werk graag in functies met een ondernemend karakter, waarbij je met een multidisciplinair team naar een doel toe kunt werken. Als ik daarbij talentvolle mensen kan laten groeien, dan staat alles open.” Zelf maakt hij al zijn gehele loopbaan gebruik van coaches. Of, zoals hij ze zelf liever noemt, mentoren. “Dit zijn zowel personen uit Unilever zelf – iets wat door het bedrijf sterk wordt gepromoot – als van daarbuiten. De interactie met mentoren is voornamelijk nuttig om uit te kunnen zoomen. En om van gedachten te wisselen over wat interessant zou zijn om in de toekomst te gaan doen.”  

Over Arnoud Wisse

Functie: Finance Director Europe

Opleiding: RC-opleiding Maastricht (2009)

Naar boven 

Maarten de Vries en Arnoud Wisse

13/15
Loading ...