Bart van de Ven

Group Sales CFO Atos


Andrea Vogel

Senior Managing Director Accenture


 Barbara Baarsma

personen_346
Bart van de Ven

Group Sales CFO Atos

 

“Goede mensen vind je in iedere cultuur”

Bart van de Ven, Group Sales CFO bij Atos, betrekt zijn medewerkers bij vraagstukken, loopt hard om mentaal fit te zijn en raadt aan met verschillende culturen kennis te maken. “Goede mensen vind je in iedere cultuur.” 

Lees verder 

Van de Ven begon zijn carrière bij Delta Lloyd, waar zijn interesse in het besturen van een organisatie werd gewekt. Deze interesse resulteerde in het volgen van de RC-opleiding op Nyenrode. “Ik leerde bij de opleiding onder andere hoe je twee bedrijven bij elkaar brengt. Bijvoorbeeld in de businesscontext. Hoe ga je om met de dynamiek binnen een bedrijf en hoe vertaal je dat in concrete simpele processen? Delta Lloyd integreerde op dat moment een ander bedrijf en de RC-opleiding gaf mij daar een veel breder perspectief op.”

 

Exotischer deel van finance

Sinds zijn start bij Atos is het bedrijf in omvang verviervoudigd. Sinds januari 2016 is hij CFO Atos Benelux & The Nordics. “Ik werk nu met meer culturen, meer dynamieken en meer richting de klantkant. Kortom; het exotischere deel van het financiële werkveld.” Van de Ven houdt van hardlopen. “Dat levert me een fitte mentale mindset op. Om goed met de druk om te kunnen gaan die het werken bij een beursgenoteerd bedrijf met zich meebrengt.”

 

Mensen betrekken

Van de Ven wil, voordat hij een volgende carrièrestap zet, eerst meer leren over de salesomgeving. “Ik ben pas een half jaar actief in mijn huidige functie. Maar ik zou in de toekomst ook zelf eindverantwoordelijk willen zijn.” Van de Ven had ook goede CFO’s als leidinggevende die hem bij strategische oplossingen betrokken. “Ik hoop dat ik op eenzelfde soort manier ook mijn eigen medewerkers genoeg betrek bij vraagstukken.”

 

Verschillende culturen

Van de Ven komt met een tip voor anderen. “Kijk door de bril van de verschillende culturen de wereld in. Goede mensen in een divers team helpt de creativiteit en vind je in iedere cultuur, ook al doen ze dingen op een andere manier. We hebben dit als Atos ook geleerd tijdens de digitale transformatie en het outsourcen van heel veel zaken op het gebied van IT en Finance.”  

Over Bart van de Ven

Functie: Group Sales CFO Atos

Beursnotering: Atos, Euronext

Omzet onderneming: 1,02 miljard (onderdeel Atos SA: 12,25 miljard)

Opleiding: RC-opleiding Nyenrode Business Universiteit (2006)

Naar boven 


 Ivar Blanken

personen_347
Andrea Vogel

Senior Managing Director Accenture

 

“Meer businesspartner dan verslaggever”

Volgens Andrea Vogel, Senior Managing Director bij Accenture, wordt de CFO meer businesspartner dan verslaggever. “De rol van de CFO wordt breder en breder.”

Lees verder 

Andrea Vogel is RA en werkte lange tijd bij accountants- en adviesorganisatie EY. Ze heeft daar een traditioneel carrière pad bewandeld. Vogel begon als jongste assistent en werd in 2006 partner voor de auditpraktijk. Vanuit Rotterdam bediende ze de grote klanten, maar later kreeg ze een passie voor de laag daaronder, met daarin grote familiebedrijven en DGA’s. Ze leerde met de ondernemer mee te denken: waar gaan ze naar toe? Dat in plaats van met de jaarrekening steeds achteruitkijken. Hoe ziet het groeipad eruit? Wat heb je daarvoor nodig wat betreft financiering en administratieve organisatie? Dit begon tijdens de internethype en vooral bij snelgroeiende bedrijven in sectoren als telecom, tech en biotech.

 

De CFO-agenda

EY organiseerde zich later rond marktsegmenten in plaats van bepaalde services. Snelgroeiende bedrijven, vaak familiebedrijven, werden een apart marktsegment. Vogel was leidinggevende voor België en Nederland, later voor Europa, Midden-Oosten, India en Afrika. Ze bleef wel accountant in de Nederlandse praktijk om bedrijven te helpen en om beursnoteringen op te pakken. Vanaf 2015 bouwde ze in Nederland bij EY Assurance een adviespraktijk rondom de CFO-agenda.

 

“Alleen in divers samengestelde teams kunnen we de CFO’s het beste bedienen”


RA-competenties onvoldoende

Vogel stelt dat de invloed van digitalisering en technologie groter wordt. “De CFO-rol wordt steeds breder. Hij of zij wordt meer businesspartner dan verslaggever. RA-competenties bleken bij EY onvoldoende om de hele CFO-agenda te dekken. Daarvoor waren ook RC’s, RV’s, data-analisten, governance-specialisten – denk aan cultuur - en andere specialisten met soft skills nodig. Alleen in die samengestelde teams kan EY de CFO’s het beste bedienen.” Vogel kan dat soort teams heel goed bouwen en trekken. “Ik geloof in teams met diversiteit.” Ze zit ook in veel vrouwennetwerken om te stimuleren dat ook vrouwen op de goede posities terechtkomen. Vogel vindt zichzelf een people- manager, die zichzelf en anderen graag de ruimte gunt om te handelen. “Ik ben alleen directief als het echt nodig is.”

 

Nieuw avontuur

Vogel begint als senior managing director bij Accenture nu aan een nieuw avontuur, bij dus een nieuwe werkgever. “Daar bouw ik ook weer een eigen, divers team.” Ze wil Accenture zo echt de taal van de CFO laten spreken. “We willen de dienstverlening aan de CFO’s nog breder en relevanter vanuit technologie gaan leveren.”

Over Andrea Vogel 

Functie: Senior Managing Director bij Accenture

Opleiding: RA

Naar boven 

Bart van de Ven en Andrea Vogel

12/15
Loading ...