Dirk Neelis

CFO Transavia 


Ronald Streekstra

Interim-Financial


 Barbara Baarsma

personen_346
Dirk Neelis

CFO Transavia

 

“Finance moet vertaalslag maken”

Dirk Neelis, CFO bij Transavia, vindt dat je vooral moet vertrouwen op het oordeel van je medewerkers. “Maar ook ik betrap mezelf er ook soms op dat ik me te veel met dingen bemoei.”

Lees verder 

De kerosine zit Transavia-CFO Dirk Neelis in het bloed. Na een HBO en een universitaire studie economie startte hij zijn carrière bij KLM als financial trainee. Nu, 24 jaar later, is hij nog steeds werkzaam binnen de KLM-groep, waarvan de laatste 5 jaar bij Transavia. Deze lange loopbaan in de luchtvaart is volgens Dirk te danken aan de dynamiek en de grote diversiteit aan financiële functies. “Het is een interessante bedrijfstak waar veel gebeurt met veel exposure. Ook zijn er veel invloeden van buitenaf, zoals de brandstofprijzen, de economische ontwikkelingen en de dollar.”

 

Complexiteit van de functie

Naast finance, inkoop en ICT is Dirk ook verantwoordelijk voor de vloot en de vlootstrategie. Zeker met de huidige maatschappelijke ontwikkelingen een bepalende rol. De onzekerheid rond de Boeing 737 Max, alternatieve brandstoffen, innovatie en beperkte mogelijkheden tot groei dragen allemaal bij aan de complexiteit van zijn functie.

 

Vertaalslag maken

Dirk was lange tijd gedreven door de inhoud. “Cijfers moeten kloppen. Maar zelfreflectie heeft me geleerd dat je cijfers in een context moet plaatsen. Als ik cijfers toelicht, probeer ik het duidelijk en transparant te houden en in een perspectief te plaatsen. Als je bijvoorbeeld over leases praat, dan heb je het over best technische termen. Ik probeer altijd de vertaalslag te maken naar de day to day-praktijk. Bijvoorbeeld: Het kopen van een vliegtuig is net zoiets als het kopen van een huis. Met een hypotheek. En als je niet genoeg geld hebt, moet je huren. Maar huren is wel duurder. Zo’n voorbeeld spreekt gelijk aan. Het legt de dilemma’s uit waar je van dag tot dag inzit.” 

 

“Zelfreflectie heeft me geleerd dat je cijfers in een context moet plaatsen”

 

Een lerende leider

Dirk noemt zichzelf een lerende leider, die zijn valkuilen kent. Hij omringt zich daarom graag met mensen die hem aanvullen. “Als je de juiste mensen selecteert, moet je ook durven vertrouwen op het oordeel en mening van die mensen. Veel zaken en investeringen die wij doen worden door onze collega’s, de specialisten in hun vakgebied, besloten. Ik heb soms de neiging toch iets te veel te gaan sturen en mijzelf met te veel zaken te bemoeien, maar heb me daarin in de geweldige organisatie die Transavia is, sterk kunnen ontwikkelen.”

 

Naast sterke CEO

De functie van Dirk is veel breder dan finance alleen. Maar hij heeft nog niet de ambitie om CEO te worden. “Ik denk dat ik momenteel beter gedij in een rol als ‘tweede man’. Maar wel met de verantwoordelijkheid voor het hele bedrijf, naast een goede CEO. Die brengt elementen met zich mee die ik toch wat minder meebreng.”

Over Dirk Neelis 

Functie: CFO Transavia

Beursnotering: Air France-KLM, AMX

Omzet onderneming: 917 miljoen

Opleiding: RC-opleiding VU Amsterdam (1999)  

Naar boven 


 Ivar Blanken

personen_347
Ronald Streekstra

Interim-Financial

 

“Ik ben interimmer uit overtuiging”

Ronald Streekstra stond in diverse functies grote Nederlandse bank/verzekeraars  bij, en kwam later ook bij de nummer twee bank van Oeganda terecht. “Ik ben interimmer uit pure overtuiging.” 

Lees verder 

De door hem gevolgde RSM opleiding Interim-management Essentials leerde hem dat een goede interimmer altijd weggaat. Tijdens negen  jaar KPN vervulde Streekstra verschillende management functies. Daarna doorliep hij vijf posities bij SNS Bank,  SNS REAAL en Rabobank. Na Rabo, ging hij weer interimmen. Hij kwam terecht bij DFCU Bank, de nummer twee bank van Oeganda. Daar ontwierp en implementeerde hij als consultant onder andere een nieuw target operating model gericht op de nieuwe (digitale) strategie.

 

Breedte van opleiding

Streekstra wijst vanuit die ervaringen op de breedte van de RC-opleiding. “Daar zitten niet alleen stewardship en operations in, maar ook change management, value creation en strategy. Vanuit de breedte van de opleiding sla je bruggen naar andere domeinen. Op die manier kan je de strategische veranderagenda invullen en meesturen.” Streekstra maakte soms gebruik van een professionele coach. “Een coach helpt je om te reflecteren en om de twee lagen – ratio en emotie – bij elkaar te brengen. Zowel persoonlijk als in je begrip van klanten”

 

“Vanuit de breedte kan de registercontroller bruggen slaan naar andere domeinen”

 

Hele andere setting

De interimmer is aan de Erasmus Universiteit opgeleid in bedrijfseconomie - bestuurlijke informatiekunde. “De opleiding en setting was in termen van de kleurenpsychologie vooral blauw; structuur, ratio en zeer ambitieus. Ik besefte later in mijn carrière dat ik iets miste. Maar wat dan? Wat vind je als mens belangrijk en hoe kom je daarachter? In dergelijke fase duik ik meestal in het onbekende, en kom via toevallige ontmoetingen in een nieuwe setting. Zo kwam ik ook in contact met de klant in Oeganda. Dat was wel even schakelen Daar werd ik teruggeworpen op mijn competenties en mijn aanpassingsvermogen. In een dergelijke positie leer je veel meer dan wanneer je nog een jaar extra in je oude functie blijft. Economen noemen dat de wet van afnemend grensnut, als ik mij dat goed herinner.“

 

Learn and return

Persoonlijke groei staat bij Streekstra hoog in het vaandel. Hij volgt dan ook regelmatig opleidingen en hij gaat vaak naar VRC-bijeenkomsten uit interesse, voor kennis en toevallige ontmoetingen. “Je moet wel investeren, er energie in stoppen. En dat wordt vaak beloond. Ik haal altijd wel weer wat op. Dat is learn, earn and return. Ik wil nog een hoop nieuwe dingen leren, maar ik vind het ook belangrijk om iets terug te geven. Dat doe ik in mijn betaalde opdrachten, maar ook bij de Lion Heart Foundation waar ik bestuurslid ben. Dat is dankbaar werk waar je jezelf ook verder mee ontwikkelt.”  

Over Ronald Streekstra 

Functie: Interim-Financial

Opleiding: RC-opleiding, VU (1996)

Naar boven 

Dirk Neelis en Ronald Streekstra

10/15
Loading ...